Επικριτική με την τροχιά της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας εμφανίστηκε η Κάθριν Μαν, που είναι μέλος του συμβουλίου, ζητώντας ουσιαστικά πιο δυναμικές κινήσεις με φόντο την συνεχή ενδυνάμωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η κυρία Μαν, σε ομιλία της στο think-tank OMFIF, χαρακτήρισε τις τωρινές προσδοκίες για τα επίπεδα των τιμών και των μισθών ως «ασύμβατες» σε σχέση με την στρατηγική της BoE και το επίσημο όριο του 2% για τον πληθωρισμό. Μάλιστα, υποστήριξε πως αν οι εκτιμήσεις αυτές υλοποιηθούν μέσα στη χρονιά, ο πληθωρισμός θα κρατηθεί σε επίμονα υψηλά επίπεδα.

Για το λόγο αυτό υποστήριξε πως η νομισματική πολιτική πρέπει να περιορίσει τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των τιμών και των μισθών, κάτι που επηρεάζει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, δηλαδή, ζήτησε πιο δυναμική αύξηση των επιτοκίων από το συμβούλιο.

Όπως εξήγησε το άλμα του πληθωρισμού πέρυσι είχε αρχικά θεωρηθεί ως πρόσκαιρο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια λανθασμένη εκτίμηση που είχαν κάνει και άλλες κεντρικές τράπεζες διεθνώς, όπως η Fed για την άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Όμως, η πορεία έδειξε πως οι πληθωριστικές πιέσεις εμμένουν επηρεάζοντας το σύνολο της αγοράς.

Την Τετάρτη, τα νεότερα στοιχεία έδειξαν πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία εκτινάχθηκε στο 5,4%, ήτοι δηλαδή στο υψηλότερο σημείο εδώ και τριάντα χρόνια.

Οι οικονομικοί αναλυτές περιμένουν πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει πλέον σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, αυτή τη φορά κατά 0,5%, κατά την συνεδρίαση της στις 3 Φεβρουαρίου. Η άνοδος των επιτοκίων που πραγματοποίησε το Δεκέμβριο ήταν μετριοπαθής στο 0,25%, δεδομένου πως ήταν και η πρώτη αύξηση εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή