Την ανιούσα έχει πάρει σήμερα η μετοχή της Vodafone μετά τη διαρροή πληροφοριών πως το σουηδικό ακτιβιστικό fund Cevian Capital κατάφερε να «χτίσει» ένα αξιοσημείωτο μετοχικό ποσοστό στην εταιρεία και ήδη ασκεί πιέσεις για την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της.

Η είδηση για την δυναμική είσοδο του Cevian που θεωρείται το μεγαλύτερο ακτιβιστικό fund στην Ευρώπη (και που στους υποστηρικτές του συμπεριλαμβάνεται και ο μεγιστάνας Καρλ Ίκαν)  κυκλοφόρησε μόλις χθες, αρχικά από το Bloomberg, αλλά φαίνεται πως η διοίκηση του βρίσκεται σε επαφές με το διοικητικό συμβούλιο της Vodafone εδώ και μήνες.

Το ακριβές ποσοστό που έχει αποκτήσει το Cevian δεν έχει διευκρινιστεί, όμως το ύψους 15 δισ. δολαρίων fund είναι γνωστό για την ακτιβιστική του δράση και τον τρόπο που ήδη πίεσε για αλλαγές έτερες εταιρείες όπως η βρετανική ασφαλιστική Aviva, η μιντιακή Perason και η κορυφαία σουηδική τηλεπικοινωνιακή Ericsson.

Στην ίδια την Vodafone θεωρείται πως απαιτεί αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο και τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, βελτίωση της στρατηγικής της εταιρείας σε σημαντικές αγορές και περισσότερες συνέργειες με έτερες εταιρείες σε πιο αδύναμες αγορές, όπως της νοτίου Ευρώπης.

Η ανανέωση αυτή φαίνεται πως αντιμετωπίζεται θετικά από την αγορά και τους μετόχους, δεδομένου πως και η μετοχή της εταιρείας δεν έχει κινηθεί καλά την τελευταία χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά το γεγονός ότι ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε τη χρονιά με σημαντικά κέρδη, η μετοχή της ίδιας της Vodafone μέτρησε απώλειες. Έτσι, ο αέρας αλλαγών που θα φέρει το Cevian ώθησε ήδη σήμερα ανοδικά την μετοχή της Vodafone με κέρδη που έφτασαν έως και το 4%.

Πάντως, αναλυτές στέκονται και στο γεγονός πως όλο και περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες βρίσκονται στη δύσκολη θέση να αντιμετωπίζουν δυναμικές ακτιβιστικές παρουσίες, κυρίως από funds, στη μετοχική τους σύνθεση που οδηγούν σε αλλαγές στρατηγικής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά της φαρμακευτικής GlaxoSmithKline, της πετρελαϊκής Shell, της τηλεπικοινωνιακής British Telecom και του κολοσσού στον κλάδο καταναλωτικών ειδών Unilever.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.