Στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας και στην επαναφορά της μουσικής στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης προχωρά από σήμερα, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση τη στιγμή πάντως που ο κορωνοϊός συνεχίζει να οδηγεί στο θάνατο περίπου 100 νεκρούς ανά ημέρα, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για την χαλάρωση των μέτρων.

Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι αυτή η χαλάρωση είναι παρακινδυνευμένη και ενδέχεται -αν δεν επικοινωνηθεί σωστά- να στείλει λάθος μήνυμα στην κοινωνία, αν και τα κρούσματα έχουν μειωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα, ενώ οι διασωληνωμένοι επιτέλους ανέρχονται σε κάτω από 600.

Από τη μεριά της κυβέρνησης και των ειδικών της Επιτροπής, σημειώνουν ότι η απόφαση ελήφθη λόγω του ότι η εστίαση και η διασκέδαση δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πλήττονται, αλλά και ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα μέτρα τα οποία έχουν πάρει παράταση δύο φορές από τότε που αποφασίστηκαν.

Επίσης, πολλοί από τους πολίτες θεωρούν ότι η «Όμικρον» είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη «Δέλτα». Ποιο, λοιπόν, είναι το ρίσκο και ποιος ο κίνδυνος; Σε αυτά τα ζητήματα αναφέρονται αρκετοί επιστήμονες που σημειώνουν ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υπάρξει ένα νέο κύμα της πανδημίας αφού δεν είναι σίγουροι αν η επόμενη μετάλλαξη θα είναι λιγότερο παθογόνα από την «Όμικρον».

 Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μία αντίφαση μεταξύ της χαλάρωσης των μέτρων και των ανθρώπων που εντοπίζονται θετικοί στον ιό, καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. «Πραγματικά, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί είναι μεγάλος και υπάρχει μία αντίφαση στη χαλάρωση των μέτρων και των θετικών ανθρώπων στον κορoναϊό. Διαπιστώνουμε ότι αυτή τη χρονική στιγμή οι άνθρωποι που βρίσκονται στην Εντατική και χάνουν τη ζωή τους εδώ και έξι εβδομάδες βρίσκονται σε γκρουπ ηλικιακά μεγάλων ηλικιών, που έχουν συνοσηρότητες και είναι ανεμβολίαστοι. Έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, το δείχνουν και οι αριθμοί».

Δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εκκλησίες

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ για τη χαλάρωση των μέτρων, η είσοδος για το κοινό σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες θα πρέπει υποχρεωτικά να επιδεικνύει κατά την είσοδό του:

– πιστοποιητικό εμβολιασμού,

– πιστοποιητικό νόσησης ή

– βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κοροναϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από 4-17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Διασκέδαση

Τα καταστήματα εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους σε τραπέζια έως 6 άτομα, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.

Κατά την είδοσό των πελατών, είναι υποχρεωτική η επίδειξη:

– πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

– πιστοποιητικού νόσησης

Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.

Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου.

Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Εστίαση

Λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο, περιλαμβανόμενων των καταστημάτων εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών, μόνο ως αμιγών χώρων, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων των σημείων 1, 3, 4 και 5 των μέτρων για όλες τις δραστηριότητες, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

β) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

γ) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

δ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

-πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
-πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης σε εσωτερικό χώρο ισχύουν και για τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων δεξιώσεων, εφαρμοζόμενης και της πρόβλεψης για τη φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης.

Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και με τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

α) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

β) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

γ) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

δ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

-πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
-πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
-βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Ισχύς πιστοποιητικών εμβολιασμού

Όπως έχει ανακοινωθεί, παρατείνεται για μία εβδομάδα και συγκεκριμένα έως και την 7η Φεβρουαρίου η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού για όσους έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τη στιγμή που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν κάνουν την αναμνηστική δόση έως και τις 7 Φεβρουαρίου θα λογίζονται ανεμβολίαστοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα