Θυελλώδης είναι η διακοπείσα από χτες συνεδρίαση της Βουλής καθώς η συνέχεια από το χτεσινό πρωτοφανές περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη διαδέχτηκε η σύγκρουση του Κώστα Τασούλα με τον Γιάννη Ραγκούση.

Αντισυνταγματική ενέργεια του προεδρείου

Αμέσως μετά την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, πήρε το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεραμύνθηκε των χτεσινών ενεργειών του Παύλο Πολάκη καλώντας τον κ. Τασούλα να αποδοκιμάσει τον χτεσινό προεδρεύοντα κ. Αθανασίου.

Καμία παραβίαση του κανονισμού δεν έγινε, αλλά αντίθετα υπήρξε παραβίαση του άρθρου 60 του συντάγματος, είπε ο Γιάννης Ραγκούσης κάνοντας λόγο για αντισυνταγματική ενέργεια του προεδρείου που διέκοψη την ομιλία Πολάκη.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι αφενός ένας βουλευτής μπορεί να αναφερθεί και σε άλλα θέματα, αφετέρου η Novartis είναι σχετική με τον αναπτυξιακό νόμο, λέγοντας ότι είναι το πιο ανήθικο σκάνδαλο που νοθεύει τον ανταγωνισμό. Γι’ αυτό και δεν επιβλήθηκε μομφή από το προεδρείο στον Παύλο Πολάκη, είπε ο κ. Ραγκούσης

Ο Γιάννης Ραγκούσης απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και τον κάλεσε: «Να αποδοκιμάσετε τον κ. Αθανασίου για την πραξικοπηματική αντισυνταγματική ενέργειά του. Να αποδικάσετε τον κ. Γεωργιάδη, γιατί μετά τη Ζαρούλια κατέγραφε τη συνεδρίαση σαν μια εκδοχή της trash tv Φουρθιώτη».

Επαναφορά της δεξιάς στο παρελθόν

Ο κ. Ραγκούσης μίλησε για επαναφορά της Δεξιάς σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας της δικαιοσύνης της δημοσιογραφίας κλπ λέγοντας ότι ουσιαστικά ο μόνος δρόμος που αφήνει στους πολιτικούς της αντιπάλους είναι το «τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες», προκαλώντας έτσι θύελλα αντιδράσεων από τα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ.

«Υπάρχει ένα όριο και μια κόκκινη γραμμή την οποία έχετε ξεπεράσει» είπε ο κ Ραγκόυσης επικρίνοντας τον Κώστα Τασούλα πως αντί να καλεί τους βουηλευτές της ΝΔ να κάνουν ησυχία τους εξαγγέλλει ότι θα δώσει απάντηση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσο η Δεξιά θα αναβιώνει τις χειρότερες παραδόσεις της τόσο ο λαός δεν θα ξεχνά τι σημαίνει δεξιά και τι σημαίνει το κουκούλωμα του σκανδάλου Novartis γι’ αυτό τον τόπο» κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

Με ζόρι κόλαση δεν θα γίνει

«Με το ζόρι να προκληθεί κόλαση δεν προκαλείται. Η κόλαση δεν θα έρθει ούτε με αναφορές από βαριές, σκληρές φράσεις του παρελθόντος που δήθεν θα έχουν εφαρμογή στο σήμερα» απάντησε ο Κώστας Τασούλας, λέγοντας ότι «σήμερα η χώρα και το κοινοβούλιο διοικούνται δημοκρατικά και ελεύθερα και δεν θα μετατρέψουμε το κοινοβούλιο σε τριτοκοσμικό. Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή ούτε η χώρα».

«Δεν μπορώ να επικαλεστώ πομπώδεις εκφράσεις. Κύριε Ραγκούση υπάρχουν δύο ζητήματα. Η αφαίρεση του λόγου και η κατάληψη του βήματος της βουλής» είπε ο κ. Τασούλας αναφερόμενο στο περιστατικό Πολάκη.

«Ποιος σας είπε ότι η κατάληψη του βήματος της Βουλής δεν συνιστά τρομοκρατία –για να δανειστώ τη φρασεολογία σας- και παραβίαση του συντάγματος; Παραβίαση του κοινοβουλευτισμού; Εκεί θα πάμε;» συνέχισε και κατέληξε προκαλώντας αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολύ-πολύ να βραχνιάσετε

«Η άμυνα σε αυτή την απόφαση δεν είναι κατάληψη του βήματος. Προβλέπεται άμυνα δημοκρατική και όχι τρομοκρατική. Κόλαση τη βουλή δεν θα την κάνετε. Το πολύ να βραχνιάσετε».

Ο βουλευτής δεν θα λύνει τις διαφορές του με όρους αυτοδικίας

Νωρίτερα ο Κώστας Τασούλας είχε ανοίξει τη συνεδρίαση λέγοντας ότι ο κανονισμός μάς προφυλάσσει από το να γίνουμε ένας όχλος φωνασκούντων και αυτός ο κανονισμός διασφαλίζει την ελευθερία έκφρασης των βουλευτών, επιπλήττοντας τον Παύλο Πολάκη για τη χτεσινή του συμπεριφορά και την παρεμπόδιση της συνεδρίασης.

Η τελική ευθύνη για τη διεξαγωγή των συζητήσεων ανήκει στο προεδρείο που είναι διακομματικό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και ο κ. Τασούλας εξήγησε ότι πιθανόν κάποιος βουλευτής να αισθάνεται ότι αδικείται ωστόσο τόνισε ότι κανείς δεν μπορει να λύνει με όρους αυτοδικίας.

Καθένας δικαιούνται να έχει αποψη αλλά το προεδρείο έχει τον τελικό λόγο είπε ο κ. Τασούλας σημειώνοντας ότι ο κ. Πολάκης αντί να επικρίνει το προεδρείο, παρεμπόδισε τη συζήτηση έχοντας ως αποτέλεσμα την αφαίρεση του λόγου από τους 23 βουλευτές που περίμεναν να μιλήσουν.

Καταφύγιο η πλειοψηφία

Η βουλή από το 1875 έχει ένα τελικό όριο, είναι η πλειοψηφία. Το τελικό καταφύγιο όλων είναι η πλειοψηφία υπογράμμισε ο κ. Τασούλας λέγοντας ότι όταν υπάρχουν θέματα συνταγματικότητας, μομφής, πειθαρχικών μέτρων, αποφασίζει για όλα η πλειοψηφία.

«Μπορούμε στη Βουλή με πράξης ακτιβισμού να αλλάξει την πλειοψηφία; Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε με άλλες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις την αρχή της πλειοψηφίας. Αυτές οι μεθοδεύσεις αμαυρώνουν και διασύρουν τον κοινοβούλιο, το εξισώνουν με τα κοινοβούλια τριτοκοσμικών χωρών» σημείωσε ο κ. Τασούλας.

Το καταφύγιο της πλειοψηφίας μπορεί να μην αρέσει σε όσους δεν ανήκουν στην πλειοψηφία συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής καλώντας τους βουλευτές από εδώ και πέρα αν αισθάνονται ότι αδικούνται υπάρχουν κοινοβουλευτικά μέσα υποβολής αιτίασης και μομφής αλλά δεν μπορεί αυτός που αισθάνεται ότι αδικήθηκε να συμπεριφέρεται ως καταληψίας του βήματος της Βουλής.

«Η χτεσινή εικόνα η χειρότερη των τελευταίων δυόμιση χρόνων» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής σημειώντας ότι «έχετε δικαίωμα να επικρίνετε το προεδρείο αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια. Η χτεσινή συνεδρίαση θα συνεχιστεί από το σημείο που διεκόπη. Ο κ. Πολάκης θα λάβει το λόγο να μιλήσει επί του νομοσχεδίου και η σημερινή συνεδρίαση να αποκαταστήσει τη χτεσινή εικόνα του κοινοβουλίου» κατέληξε ο κ. Τασούλας χωρίς πάντως να υποβάλλει μομφή κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τη χτεσινή του συμπεριφορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης