Η δυναμική που ανέπτυξαν οι αγορές των οικιστικών και των βιομηχανικών ακινήτων το 2021 δεν φαίνεται να «ξεφουσκώνει» κατά τη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε, με την παγκόσμια αγορά του real estate να έχει προ πολλού ξεπεράσει το σοκ της πανδημίας, σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Savills.

Το 12μηνο μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 οι παγκόσμιοι όγκοι επενδύσεων σε ακίνητα αυξήθηκαν κατά 38% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020, αγγίζοντας τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τα στοιχεία της Savills. Μόνο ο όγκος των ευρωπαϊκών επενδύσεων σε ακίνητα εκτιμάται ότι ανήλθε σε 290 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, καταγράφοντας μια αύξηση 10% συγκριτικά με το 2020, ενώ παρόμοιο ποσό υπολογίζεται και για το 2022.

Την ίδια ώρα, το πλήθος των επενδυτικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην αγορά της ακίνητης περιουσίας έφτασε σε νέο υψηλό: 1.250 real estate funds το 2021, σύμφωνα με την Preqin, από τα περίπου 1.000 που δραστηριοποιούνταν σε 2020.

Η πρωτοκαθεδρία των κατοικιών

Οι επενδύσεις σε γραφειακούς χώρους, που παραμένουν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, για πρώτη φορά βρίσκονται πίσω από τις αντίστοιχες σε κατοικίες, ενώ οι όγκοι στα περιζήτητα βιομηχανικά ακίνητα αυξήθηκαν κατά 54% το 2021. Αυτή η εντυπωσιακή πορεία ενδεχομένως να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, σύμφωνα με τη Savills.

Οι επενδύσεις σε οικιστικά ακίνητα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως το 2021, ενώ η έντονη δραστηριότητα θα συνεχιστεί και το 2022 λόγω της έλλειψης ικανών αποθεμάτων.

Να σημειωθεί ότι οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή επενδυτικά προϊόντα που προσφέρουν σταθερά και μακροχρόνια εισοδήματα. Μετά την εμφάνιση του Covid19 η «κανονικότητα» της είσπραξης ενοικίων  ανατράπηκε για γραφεία και καταστήματα, ενώ για τις κατοικίες σε παρέμεινε αμετάβλητη.

Αναφορικά με τις πληθωριστικές πιέσεις, όπως αναφέρει ο Rasheed Hassan, επικεφαλής της ομάδας Savills Global Cross Border Investment, ορισμένοι τομείς της ακίνητης περιουσίας στην πραγματικότητα μπορούν να αποτελέσουν καλό αντιστάθμισμα, ιδιαίτερα στην περίπτωση περιουσιακών στοιχείων με βραχύτερες περιόδους μίσθωσης ή όπου τα ενοίκια συνδέονται με τον τιμάριθμο.

«Ενώ τα στατιστικά δείχνουν ότι τα γραφεία αγαπήθηκαν λιγότερο πέρυσι, εξακολουθούν να αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς από ό,τι βιομηχανικά ακίνητα. Με τους επενδυτές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, να επικεντρώνονται στις στρατηγικές ESG το 2022, είναι πιθανό να δούμε ευκαιρίες για εκ νέου ανάπτυξη» αναφέρει ο Paul Tostevin, διευθυντής της ομάδας World Research της Savills.

Ο ανταγωνισμός θα επικεντρωθεί σε περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τα νέα περιβαλλοντικά πρότυπα, ενώ υπάρχει δυνατότητα εκ νέου ανάπτυξης ή επαναχρησιμοποίησης αυτών που δεν πληρούν.

Περισσότερες ευκαιρίες στο retail

Το 2022 θα είναι ένα σημείο καμπής για το λιανικό εμπόριο αναφέρεται από τη Savills επισημαίνοντας ότι σε μεγάλο μέρος της Ασίας και στις αναδυόμενες αγορές, τα ακίνητα του retail παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μια βασική ευκαιρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα