Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν έφθασε χθες Κυριακή στην πρωτεύουσα του Κατάρ για να ζητήσει εκ νέου από τη διεθνή κοινότητα, η οποία δεν αναγνωρίζει το καθεστώς τους, ανθρωπιστική βοήθεια, που χρειάζεται απελπιστικά το βυθισμένο σε κρίση Αφγανιστάν, δήλωσε μια αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης.

Υπό την ηγεσία του Αμίρ Χαν Μουτακί, του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης που σχημάτισαν οι Ταλιμπάν, η αντιπροσωπεία αναμένεται να έχει σήμερα συναντήσεις στη Ντόχα με διπλωμάτες ευρωπαϊκών κρατών και χωρών του Κόλπου, που αναμένεται να τους εκθέσουν τι περιμένουν στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Αφγανιστάν είναι αντιμέτωπο με βαθιά ανθρωπιστική κρίση αφότου πήραν την εξουσία οι Ταλιμπάν τον Αύγουστο, έπειτα από είκοσι χρόνια καταστροφικού πολέμου, εξέλιξη που σήμανε τη διακοπή της διεθνούς βοήθειας, η οποία αντιπροσώπευε το 75% του αφγανικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 55% του πληθυσμού, με άλλα λόγια 23 εκατομμύρια Αφγανοί, απειλούνται από λιμό.

Η Βρετανία «συνεχίζει να διεξάγει πραγματιστικό διάλογο με τους Ταλιμπάν», κυρίως με σκοπό «να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε τους Αφγανούς», δήλωσε η αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης.

Έκρινε ότι είναι «αναγκαίο να διατηρήσουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, να έχουμε επαφές και διπλωματικά δίκτυα για να εγείρουμε ανησυχίες», ειδικά για «τα ανθρώπινα δικαιώματα» και «ιδίως αυτά των γυναικών».

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν 7 δισεκ. δολάρια που βρίσκονταν στο αποθεματικό της αφγανικής κεντρικής τράπεζας, κίνηση που κατήγγειλαν οι Ταλιμπάν.

Την Πέμπτη, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν δεσμεύθηκε ότι θα δοθούν εγγυήσεις για την προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, και θα ευνοηθεί η παιδεία, σύμφωνα με ΜΚΟ που τους προσκάλεσαν στη Γενεύη.

Στα τέλη Ιανουαρίου, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν μετέβη στο Όσλο, στη Νορβηγία, στην αμφιλεγόμενη πρώτη τους επίσκεψη στην Ευρώπη αφότου κατέλαβαν την εξουσία τη 15η Αυγούστου, για συναντήσεις με μέλη της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών του Αφγανιστάν και με δυτικούς διπλωμάτες.

Οι Ταλιμπάν είχαν κυβερνήσει το Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001, εφαρμόζοντας τη δική τους φονταμενταλιστική εκδοχή του ισλαμικού νόμου. Εκδιώχθηκαν από την εξουσία με την επέμβαση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων και συμμάχων τους, προτού επιστρέψουν στην εξουσία το καλοκαίρι, εκμεταλλευόμενοι την αποχώρηση των στρατευμάτων των δυτικών κρατών και την κατάρρευση της κυβέρνησης που υποστήριζαν.

Ο ΟΗΕ καλεί εδώ και μήνες να υπάρξει ελάφρυνση των κυρώσεων που επιβάλλονται στην Καμπούλ από τον Αύγουστο του 2021 για να αποφευχθεί η επαπειλούμενη κατάρρευση της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής