Εξέπληξαν γι’ άλλη μια φορά οι πολιτικοί φίλοι του Εμμανουέλ Μακρόν – αν και κάποιοι τους κατηγορούν ότι… «το τερμάτισαν». Τα μέλη της Οργάνωσης «Νέοι με τον Μακρόν» (Jeunes avec Macron ή JAM) χρησιμοποίησαν τις γνωστότερες και πλέον δημοφιλείς στη Γαλλία διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών (Tinder, Bumble και Grindr) για να σαγηνεύσουν άνδρες και γυναίκες που ψάχνουν ταίρι μέσω του Διαδικτύου, προκειμένου να πάνε να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Απριλίου.

«Εγώ ψηφίζω, εσύ;» σημειώνεται στην ανάρτηση, που αποτελείται από φωτογραφίες νέων ζευγαριών (ετεροφύλων ή και του ιδίου φύλου) σε φάση περιπτύξεων. Και στη βάση της φωτογραφίας διαβάζει κανείς την προτροπή «Ελάτε να ταιριάξουμε με τη Δημοκρατία».

Οι JAM απευθύνουν ουσιαστικά μια πρόσκληση στους χρήστες των εφαρμογών για να προσέλθουν στις κάλπες στις 10 του προσεχούς Απριλίου. Σε κάθε «ταίριασμα» μεταξύ ενός νέου οπαδού του Μακρόν και ενός εργένη, ο πρώτος καλεί τον δεύτερο να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, δίχως όμως να του προτείνει ποιον εκ των υποψηφίων να προτιμήσει.

Η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να γίνει εντός αλλά και εκτός της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Tinder ή των άλλων μέσων κοινωνικών δικτύων για γνωριμίες.

Ο Άγιος στο πλευρό τους

Θα έχουν ασφαλώς ενδιαφέρον οι αναλύσεις των ειδικών στην πολιτική επικοινωνία για το νέο αυτό είδος πολιτικής καμπάνιας, που όμως έχει ήδη διχάσει και την κοινή γνώμη και έχει δημιουργήσει τριβές και παρεξηγήσεις μεταξύ των νέων φίλων του προέδρου Μακρόν και των υπευθύνων των συγκεκριμένων κοινωνικών δικτύων γνωριμιών. Διότι οι «JAM» φρόντισαν, βέβαια, να «ανέβουν» οι επίμαχες αναρτήσεις στις ιντερνετικές πλατφόρμες ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.

Οι νέοι οπαδοί του Μακρόν έφτιαξαν «προφίλ» στα εν λόγω κοινωνικά δίκτυα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αμέσως μόλις το αντιλήφθηκε το Tinder διαμαρτυρήθηκε ανακοινώνοντας ότι «δεν δίδει άδεια να ανεβούν στην πλατφόρμα ψεύτικα προφίλ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δημιουργούνται στο πλαίσιο μιας πολιτικής εκστρατείας». Η εταιρεία παρέπεμψε στους κανόνες και τις γενικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για την χρήση των ψηφιακών κοινωνικών δικτύων.

Ο επικεφαλής των JAM Αμπρουάζ Μεζάν μιλώντας στο γαλλικό τύπο διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι τα μέλη της «νεολαίας» που υποστηρίζει το γάλλο πρόεδρο δεν αντιποιούνται την ταυτότητα άλλων προσώπων ούτε δημιουργούν ψεύτικα προφίλ. «Ακολουθούμε μια πολιτική μηδενικής ανοχής σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αν δημιουργηθούν ψεύτικα προφίλ από τρίτους, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα», ξεκαθάρισε ο Μεζάν.

Αίσθηση της δημοκρατίας

Ο επικεφαλής της «Νεολαίας Μακρόν», κατά κάποιον τρόπο, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουν οι οπαδοί του προέδρου λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα αποκλειστικά και μόνο για την προεκλογική εκστρατεία – σημειωτέον ότι η όλη πρωτοβουλία συνέπεσε λίγες ημέρες προτού ο Μακρόν ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, την πρόθεσή του δηλαδή να διεκδικήσει μια δεύτερη προεδρική θητεία.

«Στην πραγματικότητα πρόκειται για πραγματικούς λογαριασμούς των εν λόγω προσώπων. Στους λογαριασμούς τους τα μέλη των JAM πρόσθεσαν τα συγκεκριμένα στικάκια για την κινητοποίηση των Γάλλων πολιτών ενόψει των εκλογών και τη συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία. Ακόμα και οι συναντήσεις που ενδεχομένως θα γίνουν, θα είναι πραγματικές», υπογράμμισε ο Μεζάν.

«Αν η πρόσκληση ή η προτροπή σε ένα πολίτη να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα θεωρείται προσηλυτισμός, αναρωτιέμαι αν οι συγκεκριμένες πλατφόρμες έχουν αίσθηση των εννοιών της δημοκρατίας και της πολιτικής συμμετοχής», τόνισε ο πολιτικοποιημένος αυτός νέος.

Για καλό σκοπό

Στη Γαλλία δεν είναι όλοι οι πολίτες αυτομάτως εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Η πρωτοβουλία για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι ευθύνη του κάθε πολίτη, που πρέπει εν προκειμένω να εγγραφεί στις λίστες των ψηφοφόρων έως τις 4 Μαρτίου.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει τη νεολαία με το μέρος του. Όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, οι νέοι από 18 έως 24 ετών προτιμούν αυτόν και το κίνημά του «Η Δημοκρατία Μπροστά» από0 όλους τους άλλους πολιτικούς υποψηφίους και κόμματα. Το πρόβλημα έγκειται ότι στις ηλικίες αυτές είναι πολύ χαμηλή η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες.

Όπως έχει επανειλημμένως καταγραφεί στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία, η αποχή στους νέους των ηλικιών από 18 έως 30 ετών φθάνει το εξόχως υψηλό ποσοστό 80%!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα