Ημέρα διαβουλεύσεων σε υψηλό επίπεδο ήταν η Κυριακή εν μέσω αυξανόμενης έντασης σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσγκ, όπου οι ισορροπίες παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες.

Η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εκφράζει βεβαιότητα περί επικείμενης ρωσικής εισβολής. Μάλιστα, αργά το βράδυ της Κυριακής και μετά τις πληροφορίες που μετέδωσε ανταποκριτής του CBS ότι Ρώσοι διοικητές έχουν λάβει εντολή από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για επίθεση, τη σκυτάλη πήρε το CNN, επικαλούμενο δύο αμερικανούς αξιωματούχους.

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε μπαράζ πρωτοβουλιών προκειμένου να αποφευχθεί στρατιωτική κλιμάκωση.

Οι επαφές Μακρόν

Αρχικά, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν έτσι ώστε να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα διπλωματική λύση στην κρίση.

Τις επόμενες ώρες ο Μακρόν, σύμφωνα με πληροφορίες από τις ΗΠΑ, θα συνομιλήσει και με τον Τζο Μπάιντεν ενώ ο αμερικανός ηγέτης προήδρευσε την Κυριακή σε ευρεία σύσκεψη του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για το ουκρανικό ζήτημα.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε τέλος επαφή και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Να σημειωθεί ότι ΗΠΑ και Βρετανία διατείνονται πως θα πραγματοποιηθεί άμεσα ρωσική εισβολή, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία την ερχόμενη Τρίτη 22 Φεβρουαρίου.

Δεν «βλέπει» άμεση ρωσική επίθεση το Κίεβο, αλλά οι φόβοι παραμένουν

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας δεν βλέπουν, πάντως, να υπάρχουν ρωσικές «δυνάμεις κρούσης» στα σύνορα, όπως δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ICTV, τονίζοντας ωστόσο ότι η απειλή ρωσικής επίθεσης παραμένει υπαρκτή.

«Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες μας δεν παρατηρούν κάποιες μονάδες κρούσης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι (οι Ρώσοι) δεν μπορούν να τις αναπτύξουν όταν θέλουν, επειδή ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη» είπε ο Ρεζνίκοφ. Σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες για να αναπτυχθούν τέτοιες μονάδες, «ανάλογα με τα ρωσικά σχέδια».

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τέτοιες «δυνάμεις κρούσεις» του ρωσικού στρατού σε κάποια πόλη γύρω από την Ουκρανία, δεν είναι σωστό να λέγεται ότι μπορεί να γίνει μια «επίθεση» μέσα στις επόμενες ημέρες, «αύριο ή μεθαύριο» πρόσθεσε. «Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός και δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απειλή. Θέλω να υπενθυμίσω στους εταίρους μας ότι η απειλή υπάρχει από το 2013» τόνισε.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο σύμμαχός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έχουν παρατείνει τις στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να λάβουν τέλος την Κυριακή.

Το γεγονός αυτό εντείνει τις ανησυχίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας αναφερόταν ότι ο λόγος που παραμένουν 30.000 ρώσοι στρατιώτες στη Λευκορωσία ήταν η «επιδείνωση της κατάστασης» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η παράταση των στρατιωτικών ασκήσεων δείχνει ότι ο κόσμος βρίσκεται στο «κατώφλι» ενός πολέμου. Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του BBC στην ανατολική Ευρώπη, η εν λόγω ανακοίνωση αποτελεί άλλο ένα σημαντικό σημάδι ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να υποχωρήσει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία, η οποία προειδοποίησε τους πολίτες των ΗΠΑ στη χώρα για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων. Η πρεσβεία καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη και να έχουν έτοιμα σχέδια αποχώρησης από τη χώρα, καθώς υπάρχουν απειλές για επιθέσεις σε εμπορικά κέντρα, τραίνα και σταθμούς του μετρό.

Ρώσοι διοικητές έλαβαν εντολή για επίθεση;

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δίκτυο CBS μετέδωσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίοι οι διοικητές των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχουν ήδη καταστρώσει σχέδια μάχης.

Επικαλούμενο αμερικανικές πληροφορίες το κανάλι υποστήριξε ότι τα στρατεύματα έχουν ήδη λάβει εντολές για την εισβολή, σημειώνοντας ότι «όχι μόνο κινούνται πιο κοντά στα σύνορα και σε θέσεις μάχης, αλλά έχουν καταστρώσει συγκεκριμένα πλάνα για τις επόμενες κινήσεις. Κάνουν ό,τι θα έκαναν Αμερικανοί στρατιωτικοί εάν είχαν εντολές να προχωρήσουν».

Ακολούθησε, λίγη ώρα αργότερα, παρόμοιο ρεπορτάζ του CNN το οποίο επικαλείται δύο αμερικανούς αξιωματούχους και τρίτη πηγή προσκείμενη στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».