Η είδηση για επικείμενη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέκοψε την ανοδική πορεία τόσο του πετρελαίου όσο και του χρυσού,  οι τιμές των οποίων κινούνταν ανοδικά κατά τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης στις αγορές της Ασίας.

Το West Texas Intermediate υποχώρησε έως και 0,8%, μετά από άνοδο άνω του 2% που κατέγραφε νωρίτερα,  μετά την ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο ότι Μπάιντεν και Πούτιν συμφώνησαν σε μία σύνοδο κορυφής «επί της αρχής», μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι παγκόσμιες αγορές βασικών εμπορευμάτων,  βρίσκονται στο στόχαστρο της παρατεταμένης αντιπαράθεσης για την Ουκρανία, η οποία έρχεται σε μια περίοδο ήδη ισχυρής ζήτησης, ανόδου των τιμών και ανησυχίας για τα αποθέματα που εξαντλούνται γρήγορα. Οι πρώτες ύλες διαπραγματεύονται κοντά σε ιστορικά υψηλά, ενισχύοντας τον πληθωρισμό και περιπλέκοντας το έργο για τις κεντρικές τράπεζες, καθώς προσπαθούν να δαμάσουν τις αυξήσεις χωρίς να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη.

«Η αγορά πετρελαίου συνεχίζει να πλήττεται από τις εξελίξεις Ρωσίας-Ουκρανίας», δήλωσε ο Γουώρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV, προσθέτοντας ότι η ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου έχει οδηγήσει τις τιμές του χρυσού σε υψηλά επίπεδα. «Μια προτεινόμενη σύνοδος κορυφής προσφέρει πράγματι κάποια ανακούφιση στην αγορά, καθώς υποδηλώνει ότι και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να είναι πιθανώς ανοιχτές στον διάλογο. Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα των εμπορευμάτων, θα συνεχίσουν να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας».

Οι επενδυτές πετρελαίου, εν τω μεταξύ, παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015, οι οποίες παραμένουν βαλτώδεις. Ο καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε ότι είναι «τώρα ή ποτέ» ώστε να σώσει τη συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στην αγορά.

«Η γεωπολιτική συνεχίζει να κεντρίζει τα φώτα της δημοσιότητας και πιθανότατα θα επηρεάσει την κατεύθυνση των αγορών εμπορευμάτων προς το παρόν», δήλωσε στο Bloomberg, ο Χάουι Λι , οικονομολόγος στην Oversea-Chinese Banking Corp. «Η μεταβλητότητα είναι εδώ για να μείνει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές