Μπορεί η αμερικανική κεφαλαιαγορά να ήταν κλειστή τη Δευτέρα, λόγω της ημέρας των Προέδρων, και να μην «αντέδρασε» στη ρωσική απόφαση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ωστόσο την Τρίτη η αγορά, έκλεισε με σημαντικές απώλειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες προς το τέλος της συνεδρίασης κατάφεραν να περιορίσουν τις αρχικές απώλειες, με τον Dow να έχει φτάσει να χάνει περισσότερες από 700 μονάδες.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κατά 1,4% στις 33.596,61 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,01% στις 4.304,76 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διαμορφώθηκε στις 13.381,52 μονάδες με πτώση 1,23%

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής τράπεζας VEB και της στρατιωτικής της τράπεζας, του κρατικού χρέους της Ρωσίας και ορισμένων πλουσίων ατόμων και των οικογενειών τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης ξεκινήσει στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών πλούσιων ατόμων. Ανάλογα μέτρα έλαβε και η ΕΕ.

Ανήσυχοι οι αναλυτές

«Το χρηματιστήριο έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» επεσήμανε σε σημείωμα της η Λόρι Καλβασίνα της RBC Capital Markets, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς θα διαταράξει τα δεδομένα που είχαν υπόψη τους οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις αναφορικά με το ρίσκο και την πορεία των οικονομικών.

Μάλιστα, όπως σχολίασε ο Ντάγκλας Ρέντικερ της Capital Strategies, μιλώντας στο Yahoo Finance, υπάρχουν τρία διαφορετικά «καλάθια» οικονομικών επιπτώσεων που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε ότι αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανία. Το πρώτο έχει να κάνει με τον απευθείας αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής και την διαταραχή στο εμπόριο και την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, το δεύτερο έχει να κάνει με τις κυρώσεις που θα ακολουθήσουν και το τρίτο έχει να κάνει με τα πιθανά αντίποινα που μπορεί να δρομολογήσει η Ρωσία σε ΗΠΑ και κυρίως Ευρώπη.  Πάντως, αναλυτές της Morgan Stanley υποστήριξαν πως αν βρεθεί λύση και η κατάσταση αποκλιμακωθεί σύντομα, οι αγορές θα επιδοθούν αμέσως σε ένα μίνι ράλι που για την Wall Street μπορεί να φτάσει άμεσα σε ένα άλμα κατά 5%!

Ψύχραιμη πτώση στο ΧΑ

Πάνω από τα επίπεδα των 940 μονάδων κρατήθηκε την Τρίτη η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τη συνδρομή της ψύχραιμης αντίδρασης των ευρωπαϊκών, οι οποίες,  παρά την ισχυρή αρχική πτώση που προκάλεσε η ουκρανική κρίσηανέκτησαν στη συνέχεια το αρχικά χαμένο έδαφος.

Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 944,18 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,54%. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 929,08 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,13%.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,97 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 30.597.668 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,45%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,02%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+1,82%), του ΟΤΕ (+1,31%), της Jumbo (+1,06%) και της Motor Oil (+0,92%).

Μικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Με μικτό πρόσημο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι παγκόσμιες αγορές ταρακουνήθηκαν από τις ραγδαίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή πτώση της τάξης του 0,2% στις 454,72 μονάδες, ανακάμπτοντας από τις απώλειες 1,8% που κατέγραψε στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Κέρδη της τάξης του 0,8% κατέγραψε ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ ο κλάδος του λιανεμπορίου έκλεισε με απώλειες 1%.

Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 7.494,21 μονάδες. Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο γερμανικός DAX που κατέγραψε απώλειες 0,26% στις 14.693 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,01% στις 6.787,6 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]