Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στο συμβούλιο του ΔΝΤ το αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για τις επιλογές χρηματοδότησης με τις αρχές στη γειτονική Μολδαβία.

Σε ανακοίνωσή του, ο παγκόσμιος δανειστής ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε ήδη τις τιμές της ενέργειας και των σιτηρών σε νέα υψηλά και έχει δημιουργήσει ένα κύμα περισσότερων από 1 εκατ. προσφύγων στις γειτονικές χώρες, ενώ την ίδια ώρα η Δύση επέβαλε άνευ προηγουμένου κυρώσεις στη Ρωσία.

«Ενώ η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και οι προοπτικές υπόκεινται σε εξαιρετική αβεβαιότητα, οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές», ανέφερε το ΔΝΤ σε δήλωση μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου υπό την προεδρία της επικεφαλής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι σχετικές κυρώσεις θα έχουν επίσης σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε, σημειώνοντας ότι η κρίση προκαλεί δυσμενές σοκ στον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα σε μια εποχή που οι πιέσεις στις τιμές ήταν ήδη υψηλές.

Πληθωριστικές πιέσεις

Ανέφερε ότι οι κραδασμοί των τιμών θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο και οι αρχές θα πρέπει να παράσχουν δημοσιονομική στήριξη στα φτωχά νοικοκυριά για τα οποία τα τρόφιμα και τα καύσιμα αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών, προσθέτοντας ότι η οικονομική ζημιά θα είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος.

Οι σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις ευρωπαϊκές χώρες και άλλες χώρες θα είχαν επίσης «ουσιαστικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με σημαντικές επιδράσεις σε άλλες χώρες».

Οι επιπτώσεις στην Ουκρανία

Εκτός από τους εκατοντάδες νεκρούς αμάχους, την τεράστια ανθρωπιστική κρίση και το μεγάλο προσφυγικό κύμα, η Ουκρανία βρίσκεται με σημαντικές οικονομικές απώλειες, με λιμάνια και αεροδρόμια κλειστά και κατεστραμμένα, και πολλούς δρόμους και γέφυρες βομβαρδισμένους.

«Αν και είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες ακριβώς σε αυτό το στάδιο, είναι ήδη σαφές ότι η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει σημαντικό κόστος ανάκαμψης και ανοικοδόμησης», ανέφερε το ΔΝΤ.

Η Ουκρανία έχει επίσης διαθέσιμα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Ιούνιο στο πλαίσιο μιας υπάρχουσας συμφωνίας stand-by, δήλωσε το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή