Μπορεί τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τα κρατά μια γυναίκα, η Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο αν ρίξει κανείς μια ματιά στα  υψηλότερα κλιμάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών, θα διαπιστώσει ότι οι γυναίκες παραμένουν σπάνιοι επισκέπτες…

Οι 25 μεγαλύτερες τράπεζες με βάση το ενεργητικό έχουν δει 22 αλλαγές σε διευθύνοντες συμβούλους και προέδρους τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, προσθέτοντας ότι είκοσι μία από αυτές τις 22 δουλειές πήγαν σε άνδρες.

Μόνο ένας δανειστής – η βρετανική NatWest – έχει γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλο, ενώ δύο – η ισπανική Santander και η ολλανδική Rabobank – έχουν μια γυναίκα που προεδρεύει στα διοικητικά τους συμβούλια.

Ο Τιμ φεύγει, αλλά η Σάρα δεν έρχεται…

«Ο Τιμ φεύγει, άρα ποιος μοιάζει με τον Τιμ;» σχολίασε η Κλερ Γκόντινγκ της BNP Paribas, προσθέτοντας: «Συνήθως δεν είναι Σάρα».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Reuters επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά παρέχον απλώς μία εικόνα του κλάδου, και δείχνει πόσο δρόμο ακόμα πρέπει να διανύσουν οι τράπεζες για να επιτύχουν την ισότητα στην κορυφή.

Υποδηλώνει ότι, ενώ η Ευρώπη σημειώνει πρόοδο στη διαφοροποίηση του C-Suite της, έχει μείνει πίσω από τη Wall Street σε έναν τομέα που θα μπορούσε να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός ποικιλομορφίας στις ευρύτερες ομάδες στελεχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν περίπου 10-20 ανώτερα στελέχη υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Η έρευνα του πρακτορείου διαπίστωσε ότι οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 25% αυτών των ομάδων. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι υστερούν έναντι των οκτώ αμερικανικών τραπεζών με μεγάλη παγκόσμια εμβέλεια – συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan και Citigroup – όπου το ποσοστό είναι 30% κατά μέσο όρο.

Στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο πιο συνηθισμένος εκτελεστικός ρόλος που αναλάμβαναν γυναίκες ήταν η Διευθύνουσα Σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού, μια θέση που οι ειδικοί του κλάδου λένε ότι συνήθως δεν περιλαμβάνει το επίπεδο λειτουργικής εμπειρίας που θα τροφοδοτούσε για να γίνει μελλοντικός Διευθύνων Σύμβουλος ή πρόεδρος.

Και ξαφνικά όλοι σώπασαν

Η επικεφαλής της Citigroup για την Ευρώπη, Kristine Braden, βλέπει την εκπαίδευση ως ένα κρίσιμο εργαλείο για την ενημέρωση του προσωπικού σχετικά με τη δυναμική του φύλου που παίζει.

«Όταν μετακόμισα, έγινα η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε σε μια από τις εκτελεστικές επιτροπές μας. Θυμάμαι ότι μπήκα στην πρώτη μου συνάντηση και ανυπομονούσα να συναντήσω όλους», είπε.

«Αυτό που ήταν ένα δωμάτιο γεμάτο χαρούμενα αστεία ξαφνικά σώπασε».

«Οι άνδρες και οι γυναίκες αναπτύσσουν σχέσεις με διαφορετικούς τρόπους. Όταν μια γυναίκα θέλει να δημιουργήσει σχέσεις με μια άλλη γυναίκα, μπορεί να της κάνει κομπλιμέντα με κάποιο τρόπο», πρόσθεσε η Braden. «Οι άντρες συχνά κοροϊδεύουν μεταξύ τους. Η δημιουργία επαγγελματικής σχέσης μεταξύ των δύο φύλων απαιτεί την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή