Με ρωσική επίθεση σε στρατιωτική βάση, περίπου 50 χλμ από το Λβιβ, ξεκίνησε η 18η ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα η ουκρανική πρωτεύουσα περιμένει την τελική επίθεση της Ρωσίας και έχει προετοιμαστεί – όσο μπορεί – για να την αντιμετωπίσει.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια μάχη μέχρι θανάτου, αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο, ενώ σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ξύπνησαν και πάλι σήμερα Κυριακή το πρωί τους κατοίκους.

Βομβαρδισμοί και εκρήξεις στη Λβιβ

Ειδικότερα, εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα Κυριακή στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, περίπου 70 χλμ. από τα πολωνικά σύνορα και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης η πόλη επλήγη από ρουκέτες.

«Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν στο Λβιβ και τη Χερσώνα και υπάρχουν αναφορές ότι το Λβιβ δέχεται ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις», σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιντερνετική πόλη Kyiv Independent.

Οι εκρήξεις ακούγονταν στην Πολωνία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο Πρζεμίσλ.

Ξανά σειρήνες στο Κίεβο

Στις 3.30 τα ξημερώματα της Κυριακής ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.

«Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας» αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

Ο Independent του Κιέβου έχει δημοσιεύσει χάρτη σε σχέση με την πολιορκία των Ρώσων στο Κίεβο. Δείτε πώς επιχειρούν να την κατακτήσουν:

Ποιες οι επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Γιάννης Μπαλτζώης μίλησε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» για την πορεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Εκτίμησε πως τις εικόνες που βλέπουμε στη Μαριούπολη ενδέχεται να τις δούμε και σε άλλες πόλεις όπως στο Χάρκοβο, στο Σούσι και ενδεχομένως και στην Οδησσό, εάν ο ρωσικός στρατός καταλάβει το λιμάνι Νικολάεβ.

Στη συνέχεια ανέφερε πως οι επιχειρήσεις μέσα σε κατοικημένες περιοχές είναι δύσκολες καθώς κάθε οικία και οικοδόμημα είναι ένα εν δυνάμει οχυρό.

Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Σωτήρης Σέρμπος εκτίμησε πως στην παρούσα φάση η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για διαπραγματεύσεις καθώς θέλει να κερδίσει λίγο χρόνο,είτε για ανεφοδιασμό των στρατευμάτων, είτε για την απόσυρση κάποιων και την τοποθέτηση νέων.

Ερωτηθείς ο κ.Σέρμπος για το εάν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να σταματήσει τον Ρώσο πρόεδρο απάντησε πως υπάρχει και το ενδεχόμενο ο Βλαντιμίρ Πούτιν να προβεί σε ισχυρότερες πράξεις σκεπτόμενος πως έχει ήδη δεχθεί σκληρές κυρώσεις και «δεν έχει τίποτε άλλο να χάσει».

Κατόπιν, ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα», Άρης Ραβανός μίλησε για το κομμάτι της ακρίβειας στα καύσιμα αλλά και στα αγαθά πρώτης ανάγκης. Όπως είπε θα γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση στο εσωτερικό προκειμένου να μην υπάρξουν κοινωνικές «εκρήξεις».

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο Άρης Ραβανός επισήμανε πως υπάρχει μπροστά η πίεση για τον τουρισμό και εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι, καθώς στην περίπτωση που είναι χαμηλότερα τα έσοδα, αυτόματα θα μειωθεί και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, και εκεί υπάρχουν σκέψεις μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει νωρίτερα εκλογές για να προλάβει ενδεχομένως τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις.

Οι προειδοποιήσεις Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια μάχη μέχρι θανάτου, αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο, ενώ σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ξύπνησαν και πάλι σήμερα το πρωί τους κατοίκους.

«Αν αποφασίσουν να ισοπεδώσουν βομβαρδίζοντας και απλώς να σβήσουν την ιστορία αυτής της περιοχής … και να καταστρέψουν όλους εμάς, τότε θα μπουν στο Κίεβο. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας έρθουν, όμως θα πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους να ζήσουν σ’ αυτή τη γη», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει επανειλημμένα εμφανιστεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πρωτεύουσα, δήλωσε ότι μερικές μικρές πόλεις δεν υφίστανται πλέον κατά την τρίτη εβδομάδα των ρωσικών επιθέσεων, τη μεγαλύτερη εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν παγιδεύσει χιλιάδες ανθρώπους σε πολιορκημένες πόλεις ενώ 2,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα