Εικόνα… γιο-γιο παρουσίαζαν σήμερα οι δείκτες της Wall Street, αντανακλώντας το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί μεταξύ των αναλυτών για την εξέλιξη του πολέμου και τις επιπτώσεις του στις οικονομίες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικές τάσεις, που έδωσαν τη θέση τους σε απώλειες κυρίως στον Nasdaq που βρέθηκε να χάνει πάνω από 2%. Πάντως, με φόντο και τη θετική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τουλάχιστον ο βιομηχανικός Dow κατάφερε να αντιδράσει, να καλύψει το χαμένο έδαφος και να  κλείσει τελικά σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα ο Dow διαμορφώθηκε στις 32.945,24 μονάδες, με μόλις μία μονάδα διαφορά από το προηγούμενο κλείσιμο. Πτώση κατά 0,74% σημείωσε ο S&P 500 στις 4.173,11 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες απώλειες κατάγραψε ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος έχασε 2,04% ή 262 μονάδες, κλείνοντας στις 12.581,22 μονάδες.

Με το χρόνο για την έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve που θα φέρει και την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από το 2018 να μετρά πλέον αντίστροφα, η επιρροή στην αγορά ομολόγων ήταν έντονη. Οι αποδόσεις εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και χρόνια, δεδομένου πως και η εκτίναξη του πληθωρισμού θα οδηγήσει πιθανότατα σε ταχύτατη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς «έπιασε» έως και το 2,15%, ήτοι το υψηλότερο σημείο από τα μέσα του 2019.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε ελαφρά με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να κινείται στα 1,09.

Η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και τα ανησυχητικά μηνύματα από την πορεία της πανδημίας της Κίνας που αναγκάστηκε σε νέα lockdown σημαντικών παραγωγικών περιοχών, όπως η Σεντζέν, έφεραν άμεσα βουτιά στις πετρελαϊκές τιμές.

Το Brent βρέθηκε να χάνει πάνω από 8% υποχωρώντας για πρώτη φορά εδώ και μέρες κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι, αν και σταδιακά ανέβηκε και πάλι κοντά στα 106 δολάρια. Αντιστοίχως το αμερικανικό WTI έπεσε έως και κατά 8,75%, αν και σταδιακά οι απώλειες του συρρικνώθηκαν γύρω στο 6,6%, επαναφέροντας την τιμή του πάνω από το όριο των 100 δολαρίων, στα 102,04.

Αποσυμπίεση και για τα υπόλοιπα commodities, με το παλλάδιο να χάνει σχεδόν 15% και την πλατίνα σχεδόν 4,3%. Ο χρυσός κινήθηκε στα 1.953 δολάρια με πτώση της τάξεως του 1,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]