Μέσα στον ορυμαγδό των ημερών, η είδηση ήταν λίγο στο περιθώριο: απορρίφθηκε άλλη μια προσφυγή που έχει κάνει ο Τζούλιαν Ασάνζ ενώπιον Βρετανικών δικαστηρίων για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Για να μας θυμίσει μια υπόθεση που αφορά τον πυρήνα του δικαιώματος στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση.

Ένα δικαίωμα που σήμερα διακυβεύεται ακόμη περισσότερο, αντιμέτωποι με έναν πόλεμο, στην καρδιά της Ευρώπης, που καλύπτεται από έναν συνδυασμό ανάμεσα στην προπαγάνδα και τη λογοκρισία. Από όλες τις πλευρές.

Το «έγκλημα» του Ασάνζ ήταν ότι για άλλους πολέμους, αυτούς των ΗΠΑ, έσπασε το φαύλο κύκλο της απόκρυψης, δημοσιοποιώντας όλα αυτά τα στοιχεία που έδειχναν τι πραγματικά συνέβαινε.

Για εμάς που πιστεύουμε στην ερευνητική δημοσιογραφία και στο αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη να γνωρίζει την αλήθεια, χωρίς να μπαίνουν εμπόδια «προστασίας των μυστικών του κράτους», το Wikileaks, στη δημιουργία του οποίου συνέβαλε αποφασιστικά ο Ασάνζ ήταν μια από τις μεγαλύτερες προσφορές που έγιναν.

Ήταν ο ορισμός της πρόσβασης στην πληροφορία και της αντικειμενική ενημέρωσης: να μπορεί όχι μόνο ο δημοσιογράφος αλλά και ο πολίτης να μπορεί να πάει και να δει όλα αυτά που δεν του επέτρεπαν να δει.

Γι’ αυτόν τον λόγο και οι πολύχρονες διώξεις και η προσπάθεια να εκδοθεί στις ΗΠΑ για να καταδικαστεί σε βαριά ποινή είναι στην πραγματικότητα μια δίωξη σε βάρος της ίδιας της ελευθεροτυπίας.

Μια δίωξη σε βάρος του δικαιώματος της δημοσιογραφίας να κάνει πραγματικά τη δουλειά της, δηλαδή να αποκαλύπτει όλα αυτά που η εξουσία θέλει να παραμείνουν κρυφά.

Και γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους αυτούς που ζητούν επιτέλους να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, για να μπορέσει να συνεχίσει αυτό που ξέρει καλά να κάνει: να φέρνει στο φως όσα οι εξουσίες αυτού του κόσμου θέλουν να μην τα μάθουμε ποτέ, ενώ πρέπει να τα μάθουμε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion