Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το περίγραμμα των μέτρων που εξειδικεύονται σήμερα από τους αρμόδιους Υπουργούς.

«Είναι μία πρωτοβουλία η οποία έρχεται σε συνέχεια των 2,6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από το ξέσπασμα της ενεργειακής αναστάτωσης. Και για μέτρα που θα ισχύουν για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Όπως είπα, η εφαρμογή τους θα είναι απλή και θα εξηγηθεί αύριο (σ.σ σήμερα) αναλυτικά από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Όλες, ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν δύο αρχές: πρώτον, είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων. Και δεύτερον, είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική την οποία έχουμε εξαρχής χαράξει. Μία επιλογή που συγκλίνει με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνει από τις αντοχές της οικονομίας. Και που αντιμετωπίζει το παρόν χωρίς να ναρκοθετεί το μέλλον.

Περιλαμβάνουν, δηλαδή, αυτά που αποκαλώ “μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας”. Γιατί η διεθνής αναστάτωση θα περάσει, αλλά η χώρα πρέπει να είναι δυνατή για να συνεχίσει δυναμικά την πορεία της».

Η ανεκτίμητη αξία μιας υπόγειας αποθήκης

Στην πρώτη γραμμή της ατζέντας έρχεται με δραματικό τρόπο το έργο που προβλέπει την ανάπτυξη και λειτουργία υπόγειας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ) στο εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας. Μάλιστα, η Υπόγεια Αποθήκη με βάση τα τελευταία γεγονότα (ενεργειακή κρίση, εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία) αποκτά ανεκτίμητη αξία.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με σειρά (τα στοιχεία προέρχονται από το site του ΤΑΙΠΕΔ).

Τον Ιούνιο του 2020 το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε μια διεθνή διαγωνιστική διαδικασία δύο σταδίων για την παραχώρηση της ΥΑΦΑ Νότιας Καβάλας. Η Φάση Α (υποβολή εκδηλώσεων ενδιαφέροντος και προεπιλογή επενδυτών) ολοκληρώθηκε με την έγκριση δύο Προεπιλεγμένων Επενδυτών που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη Φάση Β του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών). Οι δύο διεκδικητές  είναι η ENERGEAN OIL & GAS  και η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Υπενθυμίζουμε, ότι το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας βρίσκεται δυτικά της Θάσου στον κόλπο της Καβάλας. Καλύπτει έκταση 5 χλμ2 και βρίσκεται 11 χλμ. νότια του κοιτάσματος πετρελαίου του Πρίνου σε βάθος 1.700 μέτρων. Λόγω της γεωλογίας, του μεγέθους, της εγγύτητας προς τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, της υπάρχουσας υποδομής και της μοναδικότητάς του στην Ελλάδα, το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας θεωρείται ιδανικό για μετατροπή σε εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ).

Η ΥΑΦΑ Νότιας Καβάλας θα αποτελέσει μια ενεργειακή υποδομή που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της εγχώριας αγοράς. Σε περιπτώσεις κρίσης εφοδιασμού, η ΥΑΦΑ θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει τυχόν ελλείψεις στην ομαλή παροχή φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, καθώς μπορεί να εκμεταλλευθεί ιδανικά τις εποχικές διαφορές τιμών προμήθειας φυσικού αερίου. Τα οφέλη για την ασφάλεια εφοδιασμού μπορεί να είναι σημαντικά καθώς η Ελλάδα κινείται γοργά προς την απολιγνιτοποίηση, με το φυσικό αέριο να λειτουργεί ως μεταβατικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα οφέλη για την ασφάλεια εφοδιασμού μπορούν να είναι σημαντικά και για την ευρύτερη περιοχή, καθώς η ΥΑΦΑ θα μειώσει την εξάρτηση εφοδιασμού από αγωγούς που, σε περίπτωση κρίσης τροφοδοσίας, θα άφηναν μόνο το LNG ως υποκατάστατη πηγή προμήθειας.

Η ΥΑΦΑ Νότιας Καβάλας θα λειτουργήσει ως πρόσθετο σημείο εισόδου στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, αυξάνοντας έτσι τη διαφοροποίηση των οδών εισαγωγής φυσικού αερίου και περιορίζοντας την εξάρτηση από συγκεκριμένες πηγές εφοδιασμού, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις γειτονικές διασυνδεδεμένες αγορές φυσικού αερίου. Θα αυξήσει έτσι τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια περιόδων αιχμής, προωθώντας τη χρήση φυσικού αερίου έναντι καυσίμων υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές τεχνικές μελέτες, η ΥΑΦΑ Νότιας Καβάλας θα μπορεί να περιέχει εκμεταλλεύσιμο όγκο αερίου 530 εκατ. Nm3 και να λειτουργεί σε δύο κύκλους ετησίως με μέγιστο ρυθμό εξαγωγής 9 εκατ. Nm3 ημερησίως.

Το έργο της ΥΑΦΑ Νότιας Καβάλας έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) που εγκρίθηκε το 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει υποβληθεί αίτηση για ένταξη του έργου στον 5ο κατάλογο PCI που θα ανακοινωθεί επισήμως έως το τέλος του 2021. Η ένταξη έργων σε καθεστώς PCI παρέχει δυνατότητα επιχορήγησης των κεφαλαιουχικών δαπανών, καθώς και ταχεία διαδικασία αδειοδοτήσεων.

Στρατηγική Αυτονομία- Ενεργειακή Ανεξαρτησία

Στο μήνυμα του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες της χώρας μας σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη εποχή. «(…)Την ίδια στιγμή, η χώρα πρωταγωνιστεί ώστε να ξεπεραστούν παλαιά δόγματα και να χτιστεί η Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης. Στη διεθνή σκακιέρα είμαστε με το μέρος της Ειρήνης, του Διεθνούς Δικαίου και της Δύσης. Πιστοί στις απαιτήσεις των συμμαχιών μας αλλά κι απαιτητικοί προς τους συμμάχους μας. Κάτι που αφορά και τα εθνικά θέματα, όπου νομίζω ότι η στάση των περισσότερων δυνάμεων είναι κοινή, όπως διαπίστωσα συνομιλώντας και με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Τέλος, διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος. Μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης των παλαιών συσκευών. Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις.

Κλείνω με την κοινή προσδοκία αυτή η παγκόσμια τρικυμία να είναι παροδική. Η υπέρβασή της, όμως, θα έχει μόνιμα θετικά αποτελέσματα. Και αυτά θα πρέπει να τα διεκδικήσουμε.

Η κρίση στην Ουκρανία να σημάνει την νίκη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Οι δυσκολίες που βιώνει η Ευρώπη να την οπλίσουν με τόλμη και ισχύ. Ενώ για την Ελλάδα και αυτή η δοκιμασία να γίνει ξανά μία ακόμη ευκαιρία να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας και να γίνουμε καλύτεροι».

Μέτρα, μέτρα, μέτρα

Με τις τιμές στην ενέργεια και τα καύσιμα να ανεβαίνουν συνεχώς  λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται. Στη χώρα μας, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, μέτρα, όπως η επιδότηση λογαριασμών ρεύματος, η μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, καθώς και έκτακτο επίδομα για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αντίστοιχα και στη Γαλλία, στην οποία υπενθυμίζεται θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, η κυβέρνηση ο παρουσίασε ένα σχέδιο ανθεκτικότητας αξίας 25 δις., με βάση το οποίο περιορίζονται οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και προσφέρονται οικονομικές επιδοτήσεις σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα καλύπτει περισσότερο από το ήμισυ του κόστους της αύξησης των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού των εταιριών, ώστε να απορροφηθούν οι ζημίες που διαφορετικά θα είχαν υποστεί οι εταιρίες. Στην Ιταλία, στην οποία το 40% του ηλεκτρισμού της παράγεται από –σε μεγάλο βαθμό ρωσικό- φυσικό αέριο, έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα 8 δις. για την προστασία των καταναλωτών, της βιομηχανίας και των τοπικών αρχών, ενώ σήμερα, Πέμπτη, θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα. Στην ίδια κατεύθυνση και το Βέλγιο θα μειώσει τον ετήσιο λογαριασμό του μέσου νοικοκυριού κατά 300 ευρώ και τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο στο 6% μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τέλος, και ο σχετικά πιο φειδωλός Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Λίντνερ θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την κάλυψη πιθανών πρόσθετων δαπανών που προκύπτουν από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα, ενώ άφησε ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του προβλεπόμενου χρέους ώστε να υποστηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό γίνεται σε μία χρονιά που ήδη η Γερμανία στο προβλεπόμενο χρέος της τάξης των 100 δις. έχει προσθέσει άλλα 100 δις. ως υποστήριξη για τον γερμανικό στρατό.

Ένα infographic όλα τα λεφτά!

Ένα κείμενο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα ask4wind και απαντά στο Μύθο ότι «H ενεργειακή μετάβαση είναι ακριβή και υπεύθυνη για τις ανατιμήσεις στο ρεύμα»

Η ανάλυση εξηγεί:

«Γιατί αυξάνει το ρεύμα και ποια είναι η λύση

Γιατί τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι και ήταν η πιο φθηνή λύση ηλεκτροπαραγωγής

Πώς η αιολική ενέργεια δημιουργεί διπλό οικονομικό όφελος στους καταναλωτές

Το πρώτο όφελος που είναι η δημιουργία πλεονάσματος για την επιδότηση των λογαριασμών

Πώς προκύπτει αυτό το πλεόνασμα

Το δεύτερο όφελος που είναι το «κούρεμα» της τιμής στην αγορά ηλεκτρισμού

Γιατί η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να επιταχυνθεί».

Περισσότερα στο https://eletaen.gr/anartisi-ask4wind-energeiaki-krisi/

Τα κέρδη του μετασχηματισμού

Στην ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου της για το 2021 επισημαίνεται ότι το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού αποτελεί την κινητήρια δύναμη για ανάπτυξη και κερδοφορία. Πιο συγκεκριμένα,

  • Το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού μας συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα για την Τράπεζα, συντελώντας στη μετατροπή της ΕΤΕ σε έναν πιο ευέλικτο και αποδοτικό οργανισμό, βελτιώνοντας την εμπειρία του χρήστη και εισάγοντας νέες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της κερδοφορίας και την εξυγίανση του ισολογισμού
  • Οι συναλλαγές μέσω ψηφιακής τραπεζικής εξακολουθούν να σημειώνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, κεφαλαιοποιώντας τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς, με το μερίδιο αγοράς στους χρήστες κινητής και διαδικτυακής τραπεζικής να διαμορφώνεται σε 32% και 25%, αντίστοιχα, για το Δ’ τρίμηνο 2021, ενώ οι ενεργοί χρήστες των ψηφιακών καναλιών της Τράπεζας άγγιξαν τα 2,5 εκατ. (+19% ετησίως)
  • Η ΕΤΕ συνεχίζει να επιτυγχάνει σημαντικά αποτελέσματα σε σχέση με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG), θέτοντας σαφείς προτεραιότητες και βελτιώνοντας διαρκώς τη διακυβέρνηση και τις πρακτικές της Τράπεζας σε όλους τους τομείς ΕSG.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς με αφορμή τα αποτελέσματα του 2021 δήλωσε: «Με το βλέμμα στραμμένο στο 2022 και τη μετέπειτα περίοδο, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας είναι ισχυρά και ακόμη και μέσα στη σημερινή διεθνή συγκυρία, η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη το 2022 και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα το 2023 και το 2024. Ως εκ τούτου, οι στόχοι της ΕΤΕ παραμένουν φιλόδοξοι. Ειδικότερα, φιλοδοξούμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ύψους 3% περίπου και να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τον ρυθμό δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, τόσο μέσω της περαιτέρω βελτίωσης των εσόδων, όσο και μέσω της μείωσης του λειτουργικού κόστους και της ομαλοποίησης των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.

Στόχος μας η Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) να αγγίξει διψήφιο ποσοστό. Η βελτιούμενη κερδοφορία μας και οι ισχυροί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αναμένεται να μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε μια πολιτική συνετούς διανομής μερισμάτων στο εγγύς μέλλον. Η επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων προϋποθέτει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές καθώς και από αυξανόμενες ανάγκες πελατών.

Το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού μας θα συνεχίσει να μας δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την επίτευξη αυτής της αναγκαίας αλλαγής.

Οι επενδύσεις μας στον τομέα της τεχνολογίας και οι άνθρωποί μας αποτελούν τα κρίσιμα συστατικά για την επιτυχή υλοποίηση του στόχου μας, να γίνουμε η Τράπεζα Πρώτης Επιλογής. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, και ειδικότερα αυτά του 2021, επιβεβαιώνουν την ικανότητα και την αφοσίωσή μας στην επίτευξη των στόχων αυτών».

Ο κλάδος των καλωδίων

Ο κλάδος των καλωδίων έκανε τη διαφορά στις επιδόσεις του Ομίλου της Cenergy για το 2021. Επιπλέον, θετικό στοιχείο οι παραγγελίες της Σωληνουργεία Κορίνθου, ενώ η αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έρχεται με δύναμη στο προσκήνιο.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings Αλέξης Αλεξίου δήλωσε: «Οι ισχυρές πωλήσεις και η λειτουργική επίδοση του 2021 επιβεβαιώνουν την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά και να προωθούμε περαιτέρω το σενάριο της ενεργειακής μετάβασης, προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα στους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο.

Ο κλάδος των καλωδίων οδήγησε την κερδοφορία του Ομίλου, ενώ η Σωληνουργεία Κορίνθου κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικές παραγγελίες κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η υψηλή προστιθέμενη αξία στις λύσεις που προτείνουμε και η βελτιωμένη αποδοτικότητα της παραγωγής μας, βοήθησαν ώστε να απορροφήσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της πρόσφατης απόφασης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για δασμούς στους σωλήνες χάλυβα. Οι εταιρείες μας συνεχίζουν να επεκτείνουν την εμπορική τους παρουσία, όπως αποτυπώνεται και από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των ανεκτέλεστων παραγγελιών στο τέλος του 2021. Παράλληλα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους διερευνούν πιθανές συνεργασίες, ιδίως στην αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που παρουσιάζει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Αντιμετωπίζουμε με μέτρο και σύνεση την θετική αυτή ατμόσφαιρα των αγορών και είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχουμε σταθερή ανάπτυξη και ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους και το 2022».

Η πόλη της Δήμητρας σε ευφυές περιβάλλον

Ο Δήμος Ελευσίνας ανακηρύχτηκε ανάμεσα στις 21 “έξυπνες” κοινότητες του 2022 από το Διεθνές Φόρουμ Έξυπνης Κοινότητας «Intelligent Community Forum – ICF», ένα παγκόσμιο δίκτυο πόλεων και περιφερειών.

Στόχος του ICF είναι να βοηθήσει τις κοινότητες στη μετάβασή τους προς την ψηφιακή εποχή, να βρουν ένα νέο δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των κοινοτήτων που δημιουργεί ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, αντιμετωπίζει κοινωνικές προκλήσεις και εμπλουτίζει την ποιότητα της ζωής.

Η διάκριση αυτή είναι το επιστέγασμα μιας μακράς διαδικασίας προσπαθειών που ξεκίνησαν το 2019 με την εκπόνηση συγκεκριμένων προτάσεων στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ελευσίνας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, (www.smartelefsina.gr) για τη μετάβαση του δήμου στην κοινότητα των “έξυπνων” πόλεων. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που μας αναγνωρίζουν ως κοινότητα Smart21», δήλωσε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου.

«Ο Δήμος Ελευσίνας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στοχεύουν κατ’ αρχήν σε πολιτικές που θα ενισχύσουν το αίσθημα του ανήκειν, σε μία πόλη στην οποία αλλάζουν ταχύτατα τόσο το δομημένο περιβάλλον της όσο και οι άνθρωποί της, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τις νέες τεχνολογίες, τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης, καθώς και την πράσινη και καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση και με υψηλό αίσθημα ευθύνης εργάζονται οι ερευνητές της Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΜΠ», σημειώνει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος Κωνσταντίνος Αραβώσης, Καθηγητής ΕΜΠ και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories