Σήμερα – εκτός απροόπτου- αναμένεται να υποβληθούν οι προσφορές για την μαρίνα της Ιτέας, ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται να υποβληθούν οι προσφορές για το αστικό ακίνητο (περικλείεται από τις oδούς Κορυζή, Θράκης και Τιμοθέου Ευγενικού στον Ταύρο και σε αυτό περιλαμβάνονται παλαιά κτίσματα με χρήσεις Εκθεσιακών Χώρων, Εργαστηρίων και Αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ, που χτίστηκαν από το 1940 έως το 1970) και για την αξιοποίηση μεταλλευτικών δικαιωμάτων και περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου (μισθωμένων στη ΛΑΡΚΟ Α.Ε.).

Όσον αφορά την αξιοποίηση της μαρίνας Ιτέας  οι προσφορές που θα υποβληθούν θα αφορούν την παραχώρηση του δικαιώματος παροχής υπηρεσιών διαχείρισης λιμένα (υπηρεσίες ελλιμενισμού και άλλες υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των κινητών και/ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας Ιτέας για περίοδο 40 ετών με δυνατότητα παράτασης της διάρκειας της παραχώρησης κατά μέγιστο για επιπλέον 10 έτη.

Η μαρίνα Ιτέας βρίσκεται στη θέση «Μαρίνα» του κόλπου της Ιτέας και έχει δυνατότητες ελλιμενισμού 146 σκαφών μικρού και μεσαίου μεγέθους, ενώ προβλέπονται επίσης 60 θέσεις σκαφών στη χερσαία ζώνη.

Το τέταρτο κύμα

Η είδηση της μέρας προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και αυτό γιατί το Ταμείο ανακοίνωσε την ένταξη 70 νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ. Με την υπογραφή του αρμόδιου για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0» Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη για τις νέες εντάξεις, ο συνολικός  αριθμός των έργων φθάνει τα 173, ενώ ο προϋπολογισμός των εγκεκριμένων έργων, διαμορφώνεται σε 8,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2021 ανακοινώθηκαν τα πρώτα 12 έργα (1,42 δισ. ευρώ) που εντάχθηκαν στο Ταμείο, ακολούθησαν 36 έργα (1,34 δισ. ευρώ) τον Οκτώβριο του 2021 και ακόμη 55 (3,35 δισ. ευρώ) τον Ιανουάριο του 2022.

Η σκιά της αβεβαιότητας

Ας μην περάσει απαρατήρητη η επισήμανση  για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022 του CEO του Ομίλου της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη: «Η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ρίχνει σκιά αβεβαιότητας στις προοπτικές του τρέχοντος έτους, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς το ύψος του πληθωρισμού και τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Στην ανάλυση που συνοδεύει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 διαβάζω: «Η προοπτική της ανάπτυξης το 2022 παραμένει θετική, υποστηριζόμενη από την αναμενόμενη ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού για δεύτερο συνεχόμενο έτος, καθώς και τη σημαντική εισροή επενδυτικών πόρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η εξέλιξη αυτή υπόκειται σε αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα και πληθωριστικό κίνδυνο, ο οποίος μπορεί να αποδυναμώσει την ανοδική πορεία του οικονομικού κλίματος, το οποίο στις αρχές του 2022 κατέγραψε την υψηλότερη τιμή του από τον Οκτώβριο του 2000.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της χώρας μας από τις εισαγωγές ενέργειας και των αρνητικών επιπτώσεων στις αφίξεις τουριστών εξαιτίας της φθίνουσας αγοραστικής δύναμης των ευρωπαϊκών νοικοκυριών.

Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία συνδέονται επίσης με τις ισχυρές πληθωρικές πιέσεις, οι οποίες εντάθηκαν μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός (βάσει του ΕνΔΤΚ) ανήλθε κατά μέσο όρο σε 0,6% το 2021, ωστόσο, παραμένει σε ανοδική πορεία, φθάνοντας το 6,3% τον Φεβρουάριο του 2022, τροφοδοτούμενος κατά κύριο λόγο από την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι του αυξανόμενου κόστους ενέργειας και των τιμών των τροφίμων, εξέλιξη η οποία ωστόσο, αναμένεται να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά».

 Ώρα για realpolitik

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου ζει και εργάζεται εδώ και χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Με ερευνητική και ακαδημαϊκή εμπειρία είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης.

Μια ανάρτηση του στο fb έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά μετά και το γεύμα των Μητσοτάκη- Ερντογάν με θέα τον Βόσπορο: «Αποτίμηση της στιγμής: Πραγματισμός, realpolitik και εξισορρόπηση… η Τουρκική στροφή και προσπάθεια να τα ξαναβρεί με τους γείτονες της συνεχίζεται… ξεκίνησε πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την επίσκεψη Ερντογάν στα Εμιράτα το Φεβρουάριο…. Είχαμε την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην ‘Άγκυρα τον Μάρτιο…και το χθεσινό τετ α τετ μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη….Από ελληνικής πλευράς θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι τα κεκτημένα καλά κρατούν – οι σχέσεις με Ισραήλ και Εμιράτα δεν έχουν πληγεί (όπως και αυτές με την Αίγυπτο) αλλά όλο και αναπτύσσονται περισσότερο…οι αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ καλά κρατούν…και η κινήση ματ να σταλεί στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία (όπως η ξεκάθαρή στήριξη και υιοθέτηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας) μπορεί να έχει δημιουργήσει τριβές στις σχέσεις Αθήνας Μόσχας αλλά έχει αναδείξει την χώρα ως μια εκ των απαραιτήτων  θεμελίων για την ασφάλεια στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και της Δύσης…μαζί με την Τουρκία…κάτι που αναγνώρισε η ίδια η Τουρκία στην επίσημη δήλωση της Τουρκικής Προεδρίας μετά την χθεσινή συνάντηση  («It was pointed out that Türkiye and Greece had a special responsibility»)….Δηλαδή η προσπάθεια εξισορρόπησης της επιρροής της Τουρκίας συνεχίζεται με σταθερά βήματα….(δεν πρέπει εδώ να λησμονήσουμε την σημασία των αποφάσεων πολλών Ευρωπαϊκών Συμβουλίων των τελευταίων ετών για την Τουρκία και την συμπεριφορά της που έχουν επίσης συμβάλλει στην προσπάθεια της Άγκυρας να μειώσει την ένταση με την Ελλάδα σε άλλη μια στροφή προς την Ευρώπη έτσι ώστε να σταθεροποιήσει την οικονομία της και να επανέλθουν οι θεσμικοί επενδυτές – βλέπε επίσκεψη Γερμανού Καγκελάριου στην ‘Αγκυρα σήμερα)…Το ζήτημα είναι πως αξιοποιεί η Αθήνα τα σημερινά δεδομένα με γνώμονα πάντα την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος…».

Άνεργοι με χρήμα

Η έρευνα έβγαλε λαβράκια στην υπόθεση με τους ανέργους με υψηλά εισοδήματα που είναι  εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ και οι οποίοι επί σειρά ετών έχουν παροχές και άλλα ωφελήματα που προσφέρει το κράτος σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Μια διευκρίνιση είναι χρήσιμη και απολύτως απαραίτητη: Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για επιδόματα ανεργίας ( τα οποία έχουν ημερομηνία λήξης) αλλά και παροχές και ωφελήματα πάσης φύσεως ( από ελεύθερες μετακινήσεις στα ΜΜΜ έως παράνομες μοριοδοτήσεις σε διαγωνισμούς του δημοσίου).

Ορισμένα παραδείγματα φθάνουν και περισσεύουν. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, στο μητρώο του υπάρχουν:

  • Έγγαμο ζευγάρι, άντρας 55 ετών με 11 χρόνια ανεργίας και γυναίκα 51 ετών με χρόνια ανεργίας επίσης, κάτοικοι Κηφισιάς, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 130.000 ευρώ.
  • Γυναίκα 55 ετών, έγγαμη, με 10 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Δήμου Διονύσου, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 250.000 ευρώ.
  • Γυναίκα 48 ετών, έγγαμη, με 11 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Κηφισιάς, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 300.000 ευρώ.
  • Άνδρας 55ετών, έγγαμος, με 11 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Κηφισιάς, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 150.000 ευρώ
  • Γυναίκα 49 ετών, έγγαμη, με 13 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Δήμου Διονύσου, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 180.000 ευρώ.
  • Γυναίκα 56ετών, έγγαμη, με 12 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Λυκαβηττού, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 160.000 ευρώ.
  • Άνδρας 66 ετών, έγγαμος, με 11 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Ηλιούπολης, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 55.000 ευρώ.
  • Γυναίκα 55 ετών, έγγαμη, με 10 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Βούλας, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 60.000 ευρώ
  • Άνδρας 61 ετών, έγγαμος, με 20 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Θεσσαλονίκης, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 70.000 ευρώ.

Μικρομεσαίοι και υποδομές πρωτοβάθμιας φροντίδας

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Δεν χρειάζονται επιπλέον σχολιασμό. Νούμερα και δράσεις. Η αναφορά στο 4ο κύμα των εγκεκριμένων έργων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανάκαμψης.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

  • Ανακαίνιση υποδομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) – Ανάπτυξη ιατρείων διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων (246.829.440 €)
  • Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα (314.960.000 €)
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενισχύονται για την αγορά – αξιοποίηση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών (180.000.000 €)
  • Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου. Το έργο αφορά σε αναπλάσεις σημαντικού εύρους: α) σε επιλεγμένες αστικές περιοχές της Ελλάδας, ιδιαίτερης πολιτιστικής ή και ιστορικής σημασίας και β) εντός του αστικού χώρου ή σε παράκτιες κατοικημένες περιοχές για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (252.862.745,10 €)
  • Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ – Πρόγραμμα υποστήριξης εκπαιδευτικών/πυρόπληκτων μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζόμενων για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού μέσω voucher (40.500.000 €)
  • Αναπροσαρμογή επιδομάτων ανεργίας – Σύνδεση επιδόματος ανεργίας με προϋπηρεσία (58.600.000 €) & νέα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων (33.800.000 €)
  • Νέο επενδυτικό πρόγραμμα «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» (181.521.000 €)
  • Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα. Το έργο επικεντρώνεται στην παραγωγή ποιοτικών γεωργικών προϊόντων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και διευκολύνοντας την είσοδό τους σε νέες αγορές. (98.111.000 €) Αναβάθμιση και Επέκταση Πληροφοριακών Συστημάτων τομέα Δικαιοσύνης (70.000.000 €)
  • Ανάπτυξη νέων βιομηχανικών πάρκων, επέκταση υφιστάμενων και οργάνωση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων (65.271.948,36 €)
  • Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης – Έξυπνες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές υποδομές (51.028.440 €)

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories