Ένας νέος δείκτης κατατάσσει το Λουξεμβούργο ως το κορυφαίο διαβατήριο στον κόσμο για τους επίδοξους «πολίτες του κόσμου».

Η μικρή ευρωπαϊκή χώρα κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 199 χώρες στον «Nomad Passport Index 2022» που δημοσίευσε η εταιρεία συμβούλων φορολογίας και μετανάστευσης Nomad Capitalist.

Ενώ πολλές ταξινομήσεις διαβατηρίων επικεντρώνονται αποκλειστικά στα ταξίδια χωρίς βίζα, αυτός ο δείκτης προσθέτει στη βαθμολογία του τη φορολογία, την παγκόσμια αντίληψη, την ικανότητα απόκτησης διπλής υπηκοότητας και προσωπικές ελευθερίες.

«Δεν νομίζω ότι τα ταξίδια χωρίς βίζα είναι το μόνο που έχει σημασία», δήλωσε ο CEO Andrew Henderson.

Για παράδειγμα, τα διαβατήρια των ΗΠΑ και του Καναδά είναι παρόμοια όσον αφορά την ταξιδιωτική ισχύ, είπε. Ωστόσο, «αν είσαι Αμερικανός, υπόκεισαι σε φόρους… ανεξάρτητα από το πού ζεις, και έτσι αυτά τα δύο διαβατήρια δεν πρέπει να ταξινομούνται το ένα δίπλα στο άλλο».

Πέντε παράγοντες

Ακολουθεί η μεθοδολογία του δείκτη:

-Ταξίδια χωρίς βίζα 50%: Η δυνατότητα να ταξιδεύετε εύκολα

– Φορολογία πολιτών 20%: Φορολογική εμβέλεια και περιορισμοί στους κατόχους διαβατηρίων

– Παγκόσμια αντίληψη 10%: Πώς αντιμετωπίζονται οι χώρες σε όλο τον κόσμο

– Διπλή υπηκοότητα 10%: Δυνατότητα διπλής υπηκοότητας, από απαγορευμένη (Κίνα) έως ελεύθερα επιτρεπόμενη (Καναδάς)

– Προσωπική ελευθερία 10%: Στα κριτήρια περιλαμβάνονται η ελευθερία του Τύπου, η κρατική επιτήρηση και η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία

Όσον αφορά τις φορολογικές πολιτικές, 10 βαθμοί απονεμήθηκαν σε μέρη με παγκόσμια φορολογία (Ηνωμένες Πολιτείες) και 50 βαθμοί για εκείνα χωρίς φόρο (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Χώρες που έθεσαν άλλους φορολογικούς περιορισμούς στους κατόχους διαβατηρίων βαθμολογήθηκαν κάπου στο ενδιάμεσο.

Το τοπ-10

Οι 10 πρώτες θέσεις της κατάταξης παρέμειναν αμετάβλητες από πέρυσι, με τη διαφορά ενός βαθμού μεταξύ του Νο. 1 Λουξεμβούργου και του Νο. 2 της Σουηδίας στον τομέα των ταξιδιών.

Οι φόροι είναι υψηλοί και στις δύο χώρες, «αλλά αν θέλετε να φύγετε, είναι σχετικά ευέλικτο», πρόσθεσε ο Χέντερσον. Και οι δύο χώρες θεωρούνται κατατάσσονται σε υψηλά επίπεδα για την προσωπική ελευθερία, και ειδικά η Σουηδία το απέδειξε με την διαφορετική προσέγγισή της στην πανδημία.

Οι άλλες οκτώ χώρες που συμπληρώνουν τη δεκάδα είναι η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Ολλανδία και η Σιγκαπούρη.

Η κατάταξη της Ελλάδας

H Ελλάδα κατατάχτηκε στην 26η θέση της σχετικής λίστας -μαζί με τη Βρετανία και τον Καναδά- με συνολική βαθμολογία 110 και επιμέρους ως εξής:

-Ταξίδια χωρίς βίζα: 185

– Φορολογία: 20

– Παγκόσμια αντίληψη: 40

– Διπλή υπηκοότητα: 50

– Προσωπική ελευθερία: 40

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας