Προς τη χειρότερη ύφεση από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης οδεύει η Ρωσία, λόγω του πολέμου και των κυρώσεων, σύμφωνα με εκτίμηση του βρετανικού Φόρεϊν Όφις.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε έκθεση του υποστήριξε πως η υποχώρηση του ρωσικού ΑΕΠ λόγω του πολέμου θα είναι τεράστια και θα κυμανθεί μεταξύ του 8,5% και του 15% κατά τη φετινή χρονιά.

Πρόκειται ουσιαστικά για την μεγαλύτερη επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας από το 2009, όταν με φόντο τη χρηματοπιστωτική κρίση το ρωσικό ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά περίπου 7,8%.

Μάλιστα, οι Βρετανοί θεωρούν πως και οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας θα παραμείνουν δυσμενείς, καθώς η χώρα έχει αποκοπεί από σημαντικές εισαγωγές κυρίως στον τεχνολογικό τομέα.

Ήδη οι ρωσικές επιχειρήσεις βιώνουν μια σημαντική καθίζηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τις τελευταίες εβδομάδες, με πτώση της ζήτησης και των νέων παραγγελιών και εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων.

Η επιδείνωση των δεδομένων υποχρέωσε την κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρήσει σε νέα έκτακτη παρέμβαση την Παρασκευή προχωρώντας και σε νέα μεγάλη πτώση των επιτοκίων από το 20% στο 17%.

Οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας και τα capital controls έχουν, αν μη τι άλλο, βοηθήσει στη στήριξη του ρωσικού νομίσματος που έχει ανακάμψει από τα ιστορικά χαμηλά που «έπιασε» στην αρχή του πολέμου. Πλέον έχει σταθεροποιηθεί γύρω στα 80 ρούβλια έναντι του δολαρίου από τα 135 που είχε αποδυναμωθεί τον περασμένο μήνα.

Όμως, η σκλήρυνση της στάσης της Δύσης και ο νέος γύρος των κυρώσεων θα… στριμώξει ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί αναλυτές έχουν προβλέψει μεγάλη ύφεση της Ρωσίας για φέτος και μάλιστα με διψήφιο νούμερο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση