Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει 5.600 έρευνες για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στο έδαφός της αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Χαρακτηρίζοντας τον Ρώσο προέδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «βασικό εγκληματία πολέμου του 21ου αιώνα», η Ουκρανή γενική εισαγγελέας δήλωσε πως έχουν ταυτοποιηθεί 5.600 περιπτώσεις φερόμενων εγκλημάτων πολέμου καθώς και 500 Ρώσοι εγκληματίες πολέμου.

Αναφέρθηκε κυρίως στην επίθεση εναντίον του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ (ανατολικά) κατά την οποία 52 άμαχοι μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά σκοτώθηκαν σε ένα χτύπημα που αποδίδεται σε ρωσικό πύραυλο.

«Απολύτως, είναι ένα έγκλημα πολέμου», δήλωσε η Βενεντίκτοβα, λέγοντας ότι έχει «αποδείξεις» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση. «Οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν απλώς να σωθούν, ήθελαν να απομακρυνθούν».

Ευχαρίστησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που επισκέφθηκε ξαφνικά χθες, Σάββατο, το Κίεβο όπου συνάντησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκε την παροχή νέων όπλων στην Ουκρανία.

«Αυτό που έκανε ο Πούτιν στην Μπούκα και στο Ιρπίν, είναι εγκλήματα πολέμου που κηλίδωσαν οριστικά τη φήμη του», είπε ο Μπόρις Τζόνσον αναφερόμενος στις δύο μικρές πόλεις κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα που έγιναν σύμβολα των θηριωδιών της ρωσικής εισβολής.

«Πραγματικά μια μεγάλη υποστήριξη»

Είναι «πραγματικά μια μεγάλη υποστήριξη» για εμάς, είπε η Βενεντίκτοβα αναφερόμενη στην επίσκεψη του Τζόνσον, την πρώτη ενός αξιωματούχου της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η εισβολή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί ένας «ειδικός μηχανισμός» για να «ερευνήσει όλα τα εγκλήματα της κατοχικής δύναμης στη χώρα μας και να ασκήσει διώξεις» και πρόσθεσε πως θα λειτουργεί στη βάση μιας «κοινής εργασίας εθνικών και διεθνών ειδικών».

«Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει την Ουκρανία και τον κόσμο να οδηγήσει στη δικαιοσύνη εκείνους που εξαπέλυσαν ή συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτό τον φρικτό πόλεμο εναντίον του ουκρανικού λαού και σε εγκλήματα εναντίον του λαού μας», είχε εξηγήσει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τους επιστήμονες να μελετήσουν τα αποτελέσματα της ρωσικής προπαγάνδας η οποία, όπως είπε, προετοίμασε το έδαφος για τις θηριωδίες στην Μπούκα.

«Η Μπούκα δεν έγινε μέσα σε μία ημέρα. Επί πολλά χρόνια, οι ρωσικές πολιτικές ελίτ και η ρωσική προπαγάνδα υποκίνησαν το μίσος, απανθρωποποίησαν τους Ουκρανούς, έθρεψαν τη ρωσική ανωτερότητα και προετοίμασαν το έδαφος για αυτές τις ωμότητες», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

«Προτρέπω τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο να εξετάσουν τι οδήγησε στην Μπούκα», είπε ακόμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Μάχη πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας – Σε εξέλιξη η διαδικασία
Επικαιρότητα |

Μάχη πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής

Ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία. Θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί κατ' αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας