Η οικονομία της Ουκρανίας πρόκειται να συρρικνωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ φέτος ως αποτέλεσμα του πολέμου, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το ίδρυμα προβλέπει ότι η εισβολή της Ρωσίας θα προκαλέσει μεγαλύτερη οικονομική ζημιά σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τμήματα της Ασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει κλείσει τις μισές επιχειρήσεις της χώρας και έχει μειώσει τις εξαγωγές

Η Anna Bjerde, αντιπρόεδρος της τράπεζας, είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «μαζική οικονομική στήριξη άμεσα».

Η τράπεζα έχει στείλει σχεδόν 1 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι στιγμής και έχει υποσχεθεί άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους μήνες.

Στην έκθεση τονίζεται ότι το κλείσιμο της ναυτιλίας της Μαύρης Θάλασσας από την Ουκρανία είχε διακόψει περίπου το 90% των εξαγωγών σιτηρών της χώρας και το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών της.

Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιελαίου στον κόσμο και η διακοπή των εξαγωγών έχει επηρεάσει τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «καταστροφικός για τα παγκόσμια τρόφιμα»

Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι ο πόλεμος είχε καταστήσει αδύνατη την οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλα τμήματα της χώρας, διακόπτοντας τις εργασίες γεωργίας και συγκομιδής.

«Το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης από τον πόλεμο είναι συγκλονιστικό. Η ρωσική εισβολή φέρνει ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της Ουκρανίας και έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στις υποδομές», είπε η κ. Bjerde.

Ενώ η οικονομία της Ουκρανίας θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από τον πόλεμο, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι η οικονομία της Ρωσίας είχε ήδη βυθιστεί σε βαθιά ύφεση ως αποτέλεσμα των κυρώσεων από τις δυτικές χώρες.

Η τράπεζα προέβλεψε ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 11,2% το 2022.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Δημοκρατία της Κιργιζίας, η Μολδαβία και το Τατζικιστάν προβλέπεται να πέσουν σε ύφεση φέτος.
Ανέφερε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη υποβαθμίστηκαν σε όλες τις οικονομίες λόγω του πολέμου, με ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή