Την απόσυρση της Nokia από τη ρωσική αγορά ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της φινλανδικής πολυεθνικής, Πέκα Λούντμαρκ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Ericsson, τη Δευτέρα, ότι αναστέλλει επ’ αόριστον τις δραστηριότητές της στη χώρα.

Αν και ο τομέας των τηλεπικοινωνιών έχει εξαιρεθεί από ορισμένες κυρώσεις για ανθρωπιστικούς και άλλους συναφείς λόγους, η Nokia θεώρησε ότι η έξοδος από τη Ρωσία ήταν η μόνη επιλογή.

«Απλώς δεν βλέπουμε καμία πιθανότητα να συνεχίσουμε στη χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πέκα Λούντμαρκ σε συνέντευξή του.

Πρόσθεσε ότι η Nokia θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους πελάτες κατά τη διαδικασία εξόδου, καθώς και ότι δεν ήταν δυνατό να πει σε αυτό το στάδιο πόσο χρόνο θα διαρκέσει η απόσυρση.

«Χαμηλές πτήσεις»

Τόσο η Nokia όσο και η Ericsson πραγματοποίησαν χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό πωλήσεων στη Ρωσία, όπου κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei και η ZTE έχουν μεγαλύτερο μερίδιο.

Η Ρωσία βρίσκεται επίσης σε διαμάχη με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, χώρες καταγωγής της Nokia και της Ericsson αντίστοιχα, σχετικά με το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Πίεζε επίσης τις εταιρείες να αρχίσουν να κατασκευάζουν δίκτυα χρησιμοποιώντας μόνο ρωσικό εξοπλισμό, προσπαθώντας να πείσει τη Nokia και την Ericsson να δημιουργήσουν εργοστάσια στη χώρα.

Ο Λούντμαρκ είπε ακόμα ότι η Nokia δεν θα εφαρμόσει σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο για σύσταση κοινής επιχείρησης με τη ρωσική YADRO για την κατασκευή σταθμών βάσης τηλεπικοινωνιών 4G και 5G.

«Στον αέρα» 2.000 εργαζόμενοι

Η απόφαση της Nokia να εγκαταλείψει τη Ρωσία θα επηρεάσει περίπου 2.000 εργαζόμενους, αν και υπάρχει πιθανότητα σε ορισμένους από αυτούς να προσφερθεί εργασία σε άλλα μέρη του κόσμου, δήλωσε ο Λούντμαρκ.

Η Nokia έχει περίπου 90.000 υπαλλήλους παγκοσμίως.

«Θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να μπορέσουμε να σκεφτούμε ξανά την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα», σημείωσε ο Λούντμαρκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση