Σε διάγγελμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα προχωρήσει τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού σε μήνυμά του προς τους πολίτες το απόγευμα.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη θα τεθεί επί τάπητος η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όπως έχει γράψει ο ΟΤ, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προωθήσει μια υψηλή αύξηση που θα οδηγεί τον νέο κατώτατο μισθό στο πεδίο των 703 έως 710 ευρώ.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας προτείνει την «αποκατάσταση της αγοραστικής απώλειας των χαμηλόμισθων», εκτιμώντας ότι «η αύξηση θα πρέπει τουλάχιστον να καλύπτει τον μέσο πληθωρισμό του έτους», τον οποίο προσδιορίζει άνω του 5%.

Τα σενάρια

Το ύψος της αύξησης των μισθών σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και αερίου αποτελούν το σκέλος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ετσι οδεύουμε σε μια αύξηση: είτε 6% και νέο κατώτατο 703 ευρώ, είτε 7% και νέο κατώτατο μισθό στα 710 ευρώ. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σενάριο, η αύξηση για το 2022 – αθροιστικά από κοινού με το 2% – θα κινείται κοντά ή και θα ξεπερνά την περιοχή της αύξησης του ΑΕΠ, που πέρυσι ήταν 8,3%.

Αντιθέτως προς αυτή την εξέλιξη τεράστιο χάσμα χωρίζει τις απόψεις εργοδοτών και εργαζομένων. Σε αυξήσεις 3% ή 4% κατ’ ανώτατο όριο επιμένουν οι λεγόμενες «μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις» – ΣΕΒ και ΣΕΤΕ – ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του εργατικού κόστους στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ επιμένει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 663 ευρώ – γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 13%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΠΟΦΕΕ: Τι αποφασίστηκε στην ολομέλεια των Προέδρων των 50 Ενώσεων Λογιστών
Tax |

ΠΟΦΕΕ: Τι αποφασίστηκε στην ολομέλεια των Προέδρων των 50 Ενώσεων Λογιστών

Προβληματισμό προκάλεσαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το χρόνιο πρόβλημα της περιόδου υποβολής των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων