Όλα ξεκίνησαν όταν κάποια στιγμή κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση για περίπου πέντε λεπτά, με τις συνολικές απώλειες να διαμορφώνονται στο 8%. Η κίνηση αυτή επεκτάθηκε γρήγορα στις σκανδιναβικές αγορές και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αποτέλεσμα κάποιες συναλλαγές να διακοπούν προσωρινά.

Λίγο μετά κυκλοφόρησαν φήμες ότι πίσω από το «flash crash» κρύβεται ανθρώπινο χέρι, για την ακρίβεια ένα λάθος από trader της Citigroup. Αρχικά η τράπεζα δεν σχολίασε, ωστόσο αργά το βράδυ της Δευτέρας παραδέχθηκε το γεγονός:  «Σήμερα το πρωί, ένας από τους traders μας έκανε λάθος κατά την εγγραφή μίας συναλλαγής. Μέσα σε λεπτά, εντοπίσαμε το λάθος και το διορθώσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η Citigroup.

Η απότομη πτώση ήρθε εν μέσω μίας ημέρας με χαμηλούς συναλλακτικούς τζίρους, λόγω της αργίας σε πολλά μέρη του κόσμου.

Ο δείκτης Stockholm OMX 30 της Σουηδίας έφτασε να χάνει έως και 8%, πριν να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών και να κλείσε στο -1,87%.

Τα «flash crashes» μπορούν να προκληθούν από ανθρώπινο λάθος, τα επόμενα «fat finger trades», όπου κάποιος πληκτρολογεί λανθασμένα τις λεπτομέρειες της συναλλαγής.

Η αρχή χρηματοοικονομικής εποπτείας της Σουηδίας δήλωσε νωρίτερα ότι ερευνούσε την ανεξήγητη βουτιά και ότι βρισκόταν σε επαφή με την αμερικανική εταιρεία Nasdaq, η οποία διαχειρίζεται τη Στοκχόλμη και άλλα χρηματιστήρια στην Σκανδιναβία. Ο Nasdaq έσπευσε να αποκλείσει ένα σφάλμα στα συστήματά του.

Βυθίστηκαν και άλλοι δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών στη Δανία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά αργότερα ανέκαμψαν.

«Ήταν περίεργα εκείνα τα λεπτά εκεί», είπε ο αντιπρόεδρος πωλήσεων μετοχών της Jyske Bank, Μάρτιν Μουνκ, λίγο μετά την πτώση, προσθέτοντας ότι πολλοί ανήσυχοι πελάτες είχαν τηλεφωνήσει για να ρωτήσουν τι συνέβαινε.

Ο Μουνκ είπε ότι φαινόταν σαν μια εσφαλμένη διαπραγμάτευση ή ένα τεχνικό σφάλμα, επειδή δεν υπήρχαν νέα που θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει την κίνηση.

Για τη Citi, η εμπορική ατυχία ανασύρει μνήμες της γκάφας της το 2020, όταν κατά λάθος μετέφερε 900 εκατομμύρια δολάρια σε πιστωτές της εταιρείας καλλυντικών Revlon.

Η τράπεζα μπόρεσε να ανακτήσει μόνο ένα μέρος των κεφαλαίων. Αργότερα, της επιβλήθηκε πρόστιμο 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για την αποτυχία να διορθώσει τις ελλείψεις στα συστήματα κινδύνου και ελέγχου και διετάχθη να αναβαθμίσει τις διαδικασίες και την τεχνολογία της.

Η Jane Fraser , διευθύνουσα σύμβουλος της Citi από τον Φεβρουάριο του 2021, έχει τονίσει ότι ο κίνδυνος και οι έλεγχοι παραμένουν προτεραιότητα για την τράπεζα, αναφέροντάς τους ως «μη διαπραγματεύσιμους» σε εκδήλωση επενδυτών τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές