Δύο με τρείς φορές θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, δήλωσε το γεράκι της κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Salzburger Nachrichten.

«Νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο να γίνουν τουλάχιστον δύο ή και τρία βήματα» είπε χαρακτηριστικά.«Τα οποία θα μπορούσαν να είναι μικρότερα, δηλαδή 0,25 ποσοστιαίες μονάδες το καθένα. Εάν αυτό επιτευχθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, θα έχει ως αποτέλεσμα τα επιτόκια καταθέσεων για τις τράπεζες, που είναι τώρα μείον 0,5 τοις εκατό, να βρεθούν σε θετικό έδαφος μέχρι το 2023 ». Συμπληρώνει μάλιστα ότι η ΕΚΤ θα είναι μακριά από το στόχο του ουδέτερου επιτοκίου και θα έχει δρόμο μπροστά αλλά οι αυξήσεις θα είναι καλό μύνημα για όλους. 

Το τελευταίο διάστημα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ  εκφράζουν δημόσια την άποψη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αλλάξει τη νομισματική πολιτική της πιο γρήγορα απα ότι αναμενόταν και αρκετοί να υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο. 

EKT vs Fed

Σε σχετική ερώτηση ο Χόλτσαν απάντησε ότι «Δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ αργά. Ίσως θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί μέτρα νωρίτερα. Οι ΗΠΑ είναι περίπου μισό χρόνο νωρίτερα στον οικονομικό κύκλο. Από αυτή την άποψη, είναι σωστό ότι η ΕΚΤ ενεργεί αργότερα. Ίσως και η Fed να άργησε λίγο.»

Ερωτηθείς σχετικά με την κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, η οποία στήριξε το δολάριο έναντι του ευρώ και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον εισαγόμενο πληθωρισμό, ο Χόλτσμαν είπε: «Η ΕΚΤ δεν έχει στόχο την συναλλαγματική ισοτιμία. Την παρακολουθούμε όμως στενά και την λαμβάνουμε υπόψιν στις αποφάσεις μας.Μάλλον δεν θα μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε τη διαφορά που έχουμε τώρα αυξάνοντας τα επιτόκια, αλλά τουλάχιστον το χάσμα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αυξηθεί σημαντικά».

Τέλος, επεσήμανε ότι «εξετάζουμε προσεκτικά την αναπροσαρμογή των μισθών. Και αυτό δεν μας ανησυχεί προς το παρόν. Αλλά ο κίνδυνος είναι πάντα εκεί. Εάν επρόκειτο για αυτό, θα έπρεπε να αυξήσουμε τα επιτόκια πιο έντονα για να αποφύγουμε πιθανούς δεύτερους γύρους. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την πραγματική οικονομία, αλλά αυτή τη στιγμή δεν ισχύει ακόμη»

.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή