Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς πλέον τα περισσότερα χαρτοφυλάκια λαμβάνουν περισσότερο αμυντικές θέσεις ενσωματώνοντας το σενάριο της επιτάχυνσης της νομισματικής σύσφιξης και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,8%, με τον κλάδο των ταξιδιών να χάνει 5,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,32% στις 7.216 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 2,15% στις 13.380 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,75% στις 6.086 μονάδες.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Σε επίπεδο τίτλων, η BioNTech σημείωσε κέρδη άνω του 1%, με την αγορά να αναμένει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει επωφεληθεί από τις πωλήσεις του εμβολίου για τον COVID που ανέπτυξε με την Pfizer.

Στον αντίποδα, η δανική Ambu έχασε πάνω από 13% και η βρετανική S4 Capital πάνω από 12%μ καθώς όχι μόνο δεν ικανοποίησαν με τα αποτελέσματά τους, αλλά μείωσαν τις εκτιμήσεις για το outlook της χρονιάς.

Τα γεράκια της ΕΚΤ

Όλο και περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ τάσσονται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός έφθασε σε ιστορικό επίπεδο, στο 7,4% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, πολύ πιο ψηλά από τον στόχο της, που είναι να κυμαίνεται γύρω στο 2% μεσοπρόθεσμα. Η εξέλιξη αναμένεται να ωθήσει τον κεντρικό πιστωτικό θεσμό της Ευρώπης να προχωρήσει σε αύξηση των κατευθυντήριων επιτοκίων του, όπως έπραξαν ή ανήγγειλαν ήδη άλλες κεντρικές τράπεζες, κατά ειδικούς.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς υπάρχουν φόβοι για δεκάδες νεκρούς μετά το χτύπημα σχολείου στην περιοχή Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία από ρωσικούς βομβαρδισμούς. Το Λουχάνσκ είναι μία από τις δύο περιοχές που αποτελούν το Ντονμπάς, όπου τα ρωσικά στρατεύματα εστιάζουν πλέον σε μεγάλο βαθμό τις επιθέσεις τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης