Η τουρκική λίρα έχανε έως και 2% έναντι του δολαρίου την Τρίτη, επεκτείνοντας την πτώση της για ένατη συνεχόμενη ημέρα κοντά στο χαμηλό ρεκόρ του Δεκεμβρίου καθώς οι αυξημένες ανησυχίες για την παγκόσμια ύφεση ασκούν πιέσεις στο νόμισμα.

Απώλειες

Η λίρα υποχωρούσε έως και το 15,8820 έναντι του δολαρίου, από το 15,55 στο κλείσιμο της Δευτέρας, ενώ πριν από λίγο κυμαίνονταν στο 15,829. Η λίρα έχει χάσει 17% από τις αρχές του έτους, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την οικονομία της Τουρκίας, δεδομένου του πολύ υψηλού πληθωρισμού και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Είχε υποχωρήσει 44% το 2021.

Οι τραπεζίτες γενικά δεν αναμένουν σημαντική υποχώρηση βραχυπρόθεσμα, παρόμοια με εκείνη του Δεκεμβρίου όταν η λίρα κατρακύλησε στις 18,4 έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, λένε ότι υπάρχει «μεγάλος» κίνδυνος περαιτέρω υποτίμησης εάν δεν υπάρξουν νέες εισροές ξένου συναλλάγματος μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα για να στηρίξουν τη λίρα.

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 3-4 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, από τα 15 δισ., σύμφωνα με υπολογισμούς τριών τραπεζιτών.

Η κατάσταση παγκοσμίως

Η τουρκική λίρα σημειώνει εφέτος τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με το δολάριο (-17%) το οποίο πάντως έχει ισχυροποιηθεί έναν των κυριότερων νομισμάτων με το ευρώ να υποχωρεί μάλιστα 8,5% σε σχέση με το αμερικάνικο νόμισμα. Ποια είναι τα νομίσματα που έχουν ανατιμηθεί σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ εφέτος; Το ρωσικό ρούβλι με 15,7%, το βραζιλιάνικο ρεάλ με 10,1%, το μεξικανικό πέσο με 2,3% και το κολομβιανό πέσο με 0,4%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές