Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προμηθεύουν την Ουκρανία με όλο και πιο εξελιγμένα όπλα, η Ουάσιγκτον έχει συζητήσει με το Κίεβο τον κίνδυνο κλιμάκωσης, εάν εξαπολύσει επίθεση βαθιά μέσα στη Ρωσία, δηλώνουν στο Reuters Αμερικανοί και διπλωματικοί αξιωματούχοι.

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα, δεν θέτουν σαφείς γεωγραφικούς περιορισμούς στη χρήση όπλων που προμηθεύονται οι ουκρανικές δυνάμεις. Ωστόσο, στόχος των συνομιλιών είναι να υπάρξει κοινή αντίληψη κινδύνου κλιμάκωσης, ανέφεραν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι και διπλωματικές πηγές.

«Έχουμε ανησυχίες για την κλιμάκωση και ακόμη δεν θέλουμε να βάλουμε γεωγραφικά όρια ή να τους δέσουμε τα χέρια με το υλικό που τους δίνουμε», είπε ένας από τους τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι ολοένα και πιο πρόθυμοι να δώσουν στην Ουκρανία όπλα μεγαλύτερης βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των πυροβόλων όπλων M777, καθώς το Κίεβο μάχεται τις δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας με μεγαλύτερη επιτυχία από ό,τι είχαν προβλέψει αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το Πεντάγωνο

Η ανακοίνωση του Πενταγώνου την περασμένη εβδομάδα ότι η Δανία θα παράσχει στην Ουκρανία αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon θα επεκτείνει περαιτέρω την εμβέλεια του Κιέβου.

Ενώ αρχικά εκτιμούσαν ότι o αριθμητικά μεγαλύτερος ρωσικός στρατός θα νικούσε την Ουκρανοί, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν πρόσφατα ελπίδες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο και θέλουν να τις εξοπλίσουν για να το καταφέρουν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η κυβέρνηση Biden εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να προμηθεύσει το Κίεβο με το πυραυλικό πυροβολικό σύστημα M142 (HIMARS), το οποίο μπορεί να έχει βεληνεκές εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Οι μυστικές υπηρεσίες

Αλλά οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν επίσης προειδοποιήσει για αύξηση της επικινδυνότητας, ιδίως δεδομένης της αναντιστοιχίας μεταξύ των φιλοδοξιών του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και των επιδόσεων του στρατού του.

Οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να θέσουν τον πόλεμο σε μια «πιο απρόβλεπτη και δυνητικά κλιμακούμενη τροχιά», δήλωσε η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Avril Haines, σε ακρόαση στη Γερουσία αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα