Πρόθυμος να συζητήσει τρόπους για την επανέναρξη εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εμφανίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Από την πλευρά της, η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων για την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Άρση κυρώσεων για εξαγωγές

Η Μόσχα ενημέρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές λιπασμάτων και γεωργικών προϊόντων εάν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της – αίτημα που έθεσε σε συνομιλίες με τους ηγέτες της Ιταλίας και της Αυστρίας.

Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία έχει εκτοξεύσει τις τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων στα ύψη.

Η Ρωσία αποδίδει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της και τις νάρκες που έχουν τοποθετηθεί στα ουκρανικά λιμάνια.

«Έτοιμοι για νέες διαπραγματεύσεις»

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε σε Μακρόν και Σολτς ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να επαναλάβει τις συνομιλίες με το Κίεβο.

«Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο καθεστώς των διαπραγματεύσεων που έχουν παγώσει λόγω του Κιέβου. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε για την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους