Ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης έχει ανοίξει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουγγαρίας, με αφορμή τη διαφορετική τιμολόγηση καυσίμων για φορτηγά με ξένες πινακίδες.

Σύμφωνα με επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποκαλύπτει το Reuters, ο αρμόδιος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν κάλεσε την Ουγγαρία να αναστείλει την τιμολόγηση των καυσίμων που εισάγουν διακρίσεις σε βάρος οχημάτων με ξένες πινακίδες, αλλιώς κινδυνεύουν να οδηγηθούν στα δικαστήρια.

Νέα διαφωνία

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ακόμη έναν τομέα διαφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ουγγαρίας. Οι εντάσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η Βουδαπέστη έχει καθυστερήσει να εφαρμόσει τις περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Με επίσημη αιτιολογία ότι θέλει να τερματίσει τον «βενζινοτουρισμό» η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε, μάλλον αιφνιδιαστικά, στο τέλος Μαϊου να απαγορεύσει σε οδηγούς από το εξωτερικό, ακόμη και από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, να προμηθεύονται στην Ουγγαρία φθηνή βενζίνη με κρατική επιδότηση.

Συγκεκριμένα: Με την επιδότηση η βενζίνη σούπερ (95 οκτανίων) στοιχίζει 480 φιορίνια το λίτρο, δηλαδή 1,23 ευρώ. Από την Παρασκευή αυτή η τιμή θα είναι διαθέσιμη μόνο για αυτοκίνητα με ουγγρικές πινακίδες. Οι υπόλοιποι οδηγοί θα πληρώνουν την αγοραία τιμή της βενζίνης, που είναι κατά 40% ακριβότερη. Από τον Νοέμβριο του 2021 η ουγγρική κυβέρνηση έχει επιβάλει πλαφόν στην τιμή της βενζίνης και του ντίζελ.

Αυξημένο κόστος

Ο Μπρετόν είπε ότι αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα με πινακίδες από άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να πληρώνουν 50-60% περισσότερα για καύσιμα σε σύγκριση με οχήματα με ουγγρικές πινακίδες κυκλοφορίας, κάτι που ισοδυναμεί με έμμεση διάκριση και ενάντια στους κανόνες της ΕΕ.

«Σας ζητώ να μας δώσετε την απάντησή σας σχετικά με την αιτιολόγηση και την περίοδο ισχύος αυτών των μέτρων, τα οποία ενδέχεται να συνιστούν παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ», αναφέρει ο Μπρετόν σε επιστολή του προς τον υπουργό τεχνολογίας της Ουγγαρίας.

«Σας ζητώ επίσης να αναστείλετε την εφαρμογή των μέτρων μέχρι να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με το δίκαιο της ΕΕ», έγραψε.

Ο Μπρετόν τονίζει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματος να κινήσει επείγουσες διαδικασίες επί παραβάσει που μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε δικαστική προσφυγή κατά της Ουγγαρίας και πιθανά πρόστιμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια