Η πρόληψη, ο έλεγχος και η εξάλειψη της αφρικανικής πανώλης των χοίρων παραμένει το κλειδί για την ΕΕ και για τον τομέα του χοιρινού κρέατος, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, στην τοποθέτησή της στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Επίσης η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της νόσου, ενώ έκανε λόγο για «επιτυχία» σε χώρες όπως η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Τσεχία.

Εξαπλώθηκε σε «απρόσμενα» μέρη

Ωστόσο, η Επίτροπος της ΕΕ επισήμανε ότι ακόμη πρόκειται για δύσκολη κατάσταση κι ότι πρόσφατα έφτασε σε «απρόσμενα» μέρη στην Ιταλία και τη Γερμανία, λόγω του ανθρώπινου παράγοντα. «Η στενή παρακολούθηση της κατάστασης και οι άμεσες ενέργειες περιορισμού μόλις εντοπιστεί μια περίπτωση, είναι βασικά στοιχεία», τόνισε η κ. Κυριακίδου, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον στόχο να ενισχυθούν οι εργασίες για την προώθηση και τη χρηματοδότηση των ερευνών και των απαραίτητων δοκιμών για το εμβόλιο.

Περιορισμός φυτοφαρμάκων

Επίσης, όσον αφορά στα φυτοφάρμακα, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων ανέφερε ότι υπάρχει κατανόηση για τις ανησυχίες σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης τους σε «ευαίσθητες περιοχές», ωστόσο όπως εξήγησε «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αυτό το μέτρο θα αποφέρει οφέλη για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον».

«Η ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων χαμηλού κινδύνου στην αγορά είναι κρίσιμης σημασίας», υπογράμμισε επισημαίνοντας τέλος την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης ασφαλέστερων φυτοφαρμάκων και η αύξηση της διαθεσιμότητας ουσιών χαμηλού κινδύνου σε όλη την ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή