Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που έχει εγκεκριμένα προγράμματα τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες μέρες και η πρώτη χώρα που θα έχει εκταμίευση χρήματων από τη νέα προγραμματική περίοδο μέσα στο 2022. Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο για το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021-2027 στην Καλαμάτα.

Όπως είπε ο υπουργός, μέσα στην περίοδο της πανδημίας, με χρήματα του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα έγινε μόχλευση περισσότερων από 9 δισ. ευρώ.

Εννέα δισ. ευρώ στην πανδημία

«Όταν η Ελλάδα έβγαλε τα πρώτα εγγυημένα προγράμματα με χρήματα του ΕΣΠΑ μέσω της Αναπτυξιακής Τραπέζης για να ενισχύσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα με εγγυημένα δάνεια, μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της πανδημίας η τελευταία χώρα που το έκανε ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από δύο χρόνια.

»Και αυτά τα χρήματα που καταφέραμε μέσα στο 2020-2021 να μοχλεύουμε και να απορροφήσουμε γρηγορότερα από τους άλλους, πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσαν κομβικό παράγοντα στην ανάσχεση της μεγάλης ύφεσης του 2020 και στη μεγάλη εκτίναξη της εθνικής μας οικονομίας  το 2021», είπε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα είχαμε σχεδιάσει εδώ να ανακοινώσουμε την πρώτη έγκριση του προγράμματος επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, του γνωστού ΕΠΑνΕΚ όπως το λέμε. Όμως η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις, τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα, σχεδόν όλα μας τα προγράμματα παίρνουν έγκριση ακριβώς αυτήν τη στιγμή που μιλάμε», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «όλα μας τα προγράμματα, όχι μόνο το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, αλλά και το πρόγραμμα του περιβάλλοντος έχει ήδη εγκριθεί, το πρόγραμμα μεταφορών είναι θέμα ολίγων ωρών να ανακοινωθεί η έγκρισή του, το κοινωνικό ταμείο είναι θέμα ολίγων ημερών να ανακοινωθεί η έγκρισή του. Το σύνολο της νέας προγραμματικής περιόδου θα εγκριθεί για την Ελλάδα 1η χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι περιφέρειες

Αναφερόμενος στις περιφέρειες, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της νέας προγραμματικής περιόδου ήταν η μεταφορά σημαντικά μεγαλύτερων πόρων στις περιφέρειες για να μπορούν να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους, να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους και να αλλάξουν τη ζωή των συμπολιτών μας ταχύτερα και με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

«Και είναι στοίχημα για την κάθε περιφέρεια στη νέα προγραμματική περίοδο αυτοί οι αυξημένοι πόροι να απορροφηθούν με μεγάλη ταχύτητα και να αποδειχθεί ότι η εμπιστοσύνη που η κεντρική κυβέρνηση δείχνει στις περιφέρειες είχε νόημα, άξιζε τον κόπο και θα μπορεί στο μέλλον να επεκταθεί σε ακόμα μεγαλύτερη μεταφορά πόρων σε επόμενες προγραμματικές περιόδους για να ολοκληρώσουμε αυτό που πάντα πιστεύαμε, την αληθινή αποκέντρωση και ισόρροπη ανάπτυξης της χώρας», τόνισε.

Έρευνα και τεχνολογία

Ακόμη, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη μεταφορά της ΓΓΕΤ από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο την σύνδεση της έρευνας και της αγοράς. Κάνοντας τον απολογισμό της δράσης της ΓΓΕΤ τα δύο τελευταία χρόνια, τόνισε ότι  η Ελλάδα σταθερά είναι πλέον πρώτη σε ποσοστιαία αύξηση απορρόφηση χρημάτων για την έρευνα και την τεχνολογία.

«Ξεκινάμε φυσικά από πολύ χαμηλότερη βάση αλλά διαρκώς ανεβαίνουμε θέσεις και αν συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό, που βεβαίως θα το κάνουμε, και στη νέα προγραμματική περίοδο έχουμε δεσμεύσει πολύ σημαντικούς πόρους για αυτό, σε λίγα χρόνια η Ελλάδα μπορεί να είναι στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης στην έρευνα και στην τεχνολογία και να γίνει πράξη ένα πραγματικό όραμα για μία Ελλάδα σύγχρονη και μοντέρνα», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News