Το καλοκαίρι προμηνύεται δύσκολο για τις αγορές δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου, της απειλής επιβράδυνσης των οικονομιών, ακόμη και του αντίκτυπου των lockdown στην Κίνα. Το ίδιο ισχύει για τα στελέχη των τραπεζών που, μάλλον, θα πρέπει να προγραμματίσουν μικρότερες διακοπές φέτος.

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες οδήγησαν σε μια πτώση κατά 30% του δανεισμού από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μέχρι τώρα φέτος, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Την ίδια ώρα κατεγράφη μια καθίζηση στις δημόσιες εγγραφές σε ποσοστό 90%(!), αλλά και στις επαναγορές μετοχών και στις εκδόσεις ομολόγων.

Τα σχέδια πολλών επιχειρήσεων έχουν μπει στον «πάγο» περιμένοντας να δουν τις εξελίξεις, όμως η δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου από το δεύτερο εξάμηνο, κάτι που σημαίνει πως οι τράπεζες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα πιο… ενεργητικό φθινόπωρο.

Δεν είναι τυχαίο πως η UBS εκτιμά πως θα υπάρχει αυξημένη δουλειά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι εκδόσεις χρέους αναμένεται να πάρουν και πάλι τα… πάνω τους από το φθινόπωρο. «Θα πρέπει να δουλέψουμε όλο το καλοκαίρι για να προετοιμαστούμε» σχολιάζει ο Μπάρυ Ντόνλον, της UBS, μιλώντας στους Financial Times.

«Η παραδοσιακή ήσυχη περίοδος του Αυγούστου, δεν πρόκειται να ισχύσει φέτος» υπογραμμίζει.

Με δεδομένο ότι τα επίπεδα ρευστότητας είναι στο χειρότερο σημείο τους από τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, το 2020, επενδυτές και τράπεζες εκτιμούν πως οι αυξημένες ανάγκες θα φέρουν μια αναζωπύρωση στις εκδόσεις ομολόγων, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.

«Είναι πιθανό να δούμε έναν πολύ πιο δραστήριο από ότι συνήθως Αύγουστο, εφόσον βέβαια και οι αγορές σταθεροποιηθούν μέχρι τότε» σχολιάζει ο Γκι Στερ της γαλλικής Societe Generale.

To πρόβλημα βέβαια είναι πως το προσωπικό είναι εξουθενωμένο, μετά από την δύσκολη διετία της… κλεισούρας της πανδημίας και έχει ανάγκη από διακοπές. Για το λόγο αυτό πολλές τράπεζες προσπαθούν να δείξουν ευελιξία με έστω και μικρότερα πακέτα διακοπών ακόμη και στα τμήματα που θα έχουν τον μεγαλύτερο φόρτο εργασίας.

Βλέποντας μπροστά η Citigroup βρίσκεται σε τροχιά δημιουργίας ενός hub επενδυτικής τραπεζικής στην Μάλαγα που θα εξυπηρετεί τα μεσαία στελέχη τα επόμενα χρόνια, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Όμως δεν αναμένεται να είναι έτοιμο να λειτουργήσει πριν τα τέλη του καλοκαιριού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή