Η Ουάσινγκτον «θα πρέπει να πουλήσει» μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αλλά για να το κάνει αυτό απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ότι είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διμερή συνάντηση που είχαν στον απόηχο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής ότι πιστεύει πως το Κογκρέσο θα δώσει το πράσινο φως για την πώληση των F-16.

«Θα πρέπει να τους πουλήσουμε F-16» αλλά «χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου γι αυτό και νομίζω ότι μπορώ να την λάβω», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, καθώς το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών δηλητηριάζει εδώ και χρόνια τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.

Η στάση της Αθήνας

Πάντως, στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση για τη συνάντηση που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς εστάλη μήνυμα για την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο, όπως επισημάνθηκε σε  ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά της Αθήνας η αναφορά στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μπορεί να εκληφθεί ως ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα για την πολιτική της προκλητικότητας που ακολουθεί στο Αιγαίο, σε μία περίοδο που το ΝΑΤΟ απαιτεί ενότητα και αποφυγή επιπλέον εντάσεων. Ένα μήνυμα σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, ενάντια σε κάθε αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα