Τακτική αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων στις οποίες επιβάλλεται ο φόρος ιδιοκτησίας και μείωση της φορολογίας στις συναλλαγές κατοικιών προτείνει, μεταξύ άλλων, ο ΟΟΣΑ. Όπως τονίζει στην τελευταία σχετική έκθεσή του (Housing Taxation in OECD Countries), υπάρχουν περιθώρια σημαντικής βελτίωσης ώστε η φορολόγηση να είναι πιο δίκαιη και αποτελεσματική.

Ακόμη, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της ισότητας, ο ΟΟΣΑ προτείνει στις πολιτικές ηγεσίες να εξετάσουν τον περιορισμό ορισμένων φορολογικών κινήτρων, όπως ελάφρυνση των τόκων στεγαστικών δανείων για τις ιδιόκτητες κατοικίες, ώστε να ενισχυθεί η προοδευτικότητα, να μειωθούν οι στρεβλώσεις και να μειωθεί η αυξητική πίεση στις τιμές των κατοικιών.

Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ: Στο 9,6% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Ρεκόρ 34 ετών

Όπως τονίζει ο διευθυντής του ΟΟΣΑ για τη Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Pascal Saint-Amans, «ενόψει των πρωτοφανών προκλήσεων στη στεγαστική αγορά, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλιστεί ότι οι φόροι στα ακίνητα είναι δίκαιοι και αποτελεσματικοί. Υπάρχει σημαντικό περιθώριο να βελτιώσουν οι χώρες τον σχεδιασμό και τη λειτουργία των φόρων στην κατοικία».

Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ – FAO: Θα επιδεινωθεί η επισιτιστική κρίση εάν δεν τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος

Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις κατοικίες αντιστοιχούν στο 17% των συνολικών εκπομπών ρύπων από τη χρήση ενέργειας, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι το φορολογικό σύστημα μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωσή τους, αλλά συνιστά πιο καλά στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων, ώστε να διασφαλισθεί ότι οι ελαφρύνσεις θα φθάσουν στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Φορολογία και δικαιοσύνη

Η έκθεση αναφέρει ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να επιβάλλουν φόρους στην ιδιοκτησία με βάση παρωχημένες τιμές ακινήτων, παρόλο που με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα έσοδα και η δικαιοσύνη. Μία σειρά από χώρες εξακολουθούν να βασίζονται πολύ στη φορολόγηση των συναλλαγών, παρά την πιθανή επίπτωση που έχει αυτή στην κινητικότητα της εργασίας και στην αλλαγή κατοικίας.

Σημειώνει, επίσης, ότι η πλειονότητα των χωρών δεν φορολογεί καθόλου τα κεφαλαιακά κέρδη από τις κύριες κατοικίες, ενώ πολλές χώρες παρέχουν άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις για ιδιόκτητες κατοικίες, κυρίως ελαφρύνσεις για τους τόκους στεγαστικών δανείων, αν και έχει διαπιστωθεί ότι αυτές δεν είναι αποτελεσματικές όσον αφορά την αύξηση των ποσοστών ιδιοκατοίκησης.

Κύριο περιουσιασιακό στοιχείο η κατοικία

Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι η κατοικία είναι το κύριο περιουσιακό στοιχείο για τα περισσότερα νοικοκυριά, ενώ έχει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο για τη μεσαία τάξη, με την αξία των ιδιοκατοικούμενων ακινήτων να αποτελεί κατά μέσο όρο το 60% του πλούτου της μεσαίας τάξης.

Σημειώνει, επίσης, ότι η χωρίς προηγούμενο αύξηση των τιμών των ακινήτων τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έχει κάνει όλο και δυσκολότερη την πρόσβαση στην αγορά κατοικίας για τις νεότερες γενιές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιέσεις στη Γερμανία για κοινό δανεισμό ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση
Διεθνή |

Πιέσεις στη Γερμανία για κοινό δανεισμό στην ΕΕ ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση

Στην άτυπη συνάντησή τους την Παρασκευή, οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να ζητήσουν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί πρόταση για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου