Μεταξύ των πρώτων δέκα πιο ισχυρών διαβατηρίων στον κόσμο, για τον Ιούλιο του 2022, κατατάσσεται και η Ελλάδα, μεταξύ διαφόρων άλλων δυτικών και ασιατικών χωρών, όπως δείχνει ο δείκτης Henley Passport, βάσει δεδομένων από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

Ο εν λόγω δείκτης καθιστά εμφανείς τις αλλαγές στην κατάταξη των χωρών, εξαιτίας των διαφόρων εξελίξεων, όπως η πανδημία του κορωνοϊού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Η λίστα με τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου – H κατάταξη της Ελλάδας

Πώς οι εξελίξεις επηρεάζουν την κατάταξη

Ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στα ουκρανικά εδάφη και της ρωσικής προκλητικότητας, οι κάτοχοι ρωσικών διαβατηρίων, είναι φέτος «αποκομμένοι» από τον υπόλοιπο κόσμο, εξαιτίας των διαφόρων κυρώσεων που τους έχουν επιβληθεί.

Ο εν λόγω δείκτης δεν λαμβάνει υπόψη προσωρινούς περιορισμούς ή το κλείσιμο του εναέριου χώρου, οπότε, ενώ το ρωσικό διαβατήριο βρίσκεται στην 50η θέση, με 119 προορισμούς να είναι προσβάσιμοι χωρίς βίζα, στην πραγματικότητα οι Ρώσοι πολίτες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πολλούς από αυτούς τους προορισμούς.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι ορισμένες ασιατικές περιοχές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, δεν θεωρείται πιθανό οι ταξιδιώτες να χρησιμοποιήσουν την ελευθερία που τους προσφέρεται, κυρίως εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που έχουν επιβληθεί με σκοπό τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ωστόσο, με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς να χαλαρώνουν, υπάρχουν ελπιδοφόρες ενδείξεις ότι τα διαβατήρια που βρίσκονται χαμηλότερα στην κατάταξη θα αρχίσουν να ανακτούν την επιρροή τους.

Η κατάταξη

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, τρεις προορισμοί στην Ασία διαθέτουν το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο, με την Ιαπωνία να βρίσκεται στην πρώτη θέση, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης χωρίς βίζα σε 193 προορισμούς.

Τη δεύτερη θέση στη λίστα μοιράζονται η Νότια Κορέα με τη Σιγκαπούρη, με 192 προορισμούς χωρίς βίζα, ενώ ακολουθούν Φινλανδία, Ιταλία και Λουξεμβούργο, με 189 προορισμούς.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην όγδοη θέση, την οποία μοιράζεται με τη Τσεχία, τη Μάλτα, τον Καναδά και την Αυστραλία (185 προορισμοί).

Στον αντίποδα, το Αφγανιστάν διαθέτει το λιγότερο ισχυρό διαβατήριο παγκοσμίως, προσφέροντας στους κατόχους του πρόσβαση χωρίς βίζα σε μόλις 27 προορισμούς.

Το Ιράκ (29), η Συρία (30), το Πακιστάν (32) και η Υεμένη (34) είναι, επίσης, μεταξύ των λιγότερο ισχυρών διαβατηρίων στον κόσμο.

Τα ισχυρότερα διαβατήρια για τον Ιούλιο του 2022 είναι: 

  1. Ιαπωνία, (193 προορισμοί)
  2. Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα (192)
  3. Γερμανία, Ισπανία (190)
  4. Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο (189)
  5. Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία (188)
  6.  Γαλλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (187)
  7.  Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες (186)
  8. Αυστραλία, Καναδάς, Τσεχία, Ελλάδα, Μάλτα (185)
  9. Ουγγαρία (183)
  10. Πολωνία, Λιθουανία, Σλοβακία (182)

Τα χειρότερα διαβατήρια για τον Ιούλιο του 2022:

Αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή βίζα κατά την άφιξη σε λιγότερες από 40 χώρες. Μεταξύ αυτών είναι οι:

105. Βόρεια Κορέα (40 προορισμοί)
106. Νεπάλ και παλαιστινιακά εδάφη (38)
107. Σομαλία (35)
108. Υεμένη (34)
109. Πακιστάν (32)
110. Συρία (30)
111. Ιράκ (29)
112. Αφγανιστάν (27)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα