Ακριβώς μία εβδομάδα πριν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωνε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων εδώ και 11 χρόνια,  επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και αγορών πως και η ΕΚΤ (η οποία εμφανιζόταν πιο χαλαρή) θα αναγκαστεί να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξαν η Federal Reserve, η Τράπεζα της Αγγλίας κι άλλες, προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό που καλπάζει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο υπό την Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την σθεναρή προσήλωση του στην εντολή που έχει λάβει για την σταθερότητα των τιμών, οπότε προχώρησε στην άνοδο των επιτοκίων προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, στέλνοντας παράλληλα σήμα για νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης – Οικονομία: Η Ευρώπη στη θηλιά του στασιμοπληθωρισμού

Εν αναμονή των στοιχείων

Αν και κάποιοι έσπευσαν τον περασμένο μήνα να εκτιμήσουν ότι ο πληθωρισμός δείχνει να έχει πιάσει ταβάνι, τα  στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη από την Γερμανία, επιτείνουν τις ανησυχίες ότι οι τιμές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Σήμερα Παρασκευή 29 Ιουλίου, η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουλίου αλλά και του δευτέρου τριμήνου στην ζώνη του ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή ο πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ, για τον προηγούμενο μήνα, διαμορφώθηκε στο 8,6% καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Εξάλλου, και στην τελευταία του έκθεση του ΔΝΤ μιλά για εξαιρετικά αβέβαιες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και την ευρωπαϊκή, περιγράφοντας  ένα ζοφερό σενάριο ύφεσης με έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Ο πόλεμος της Ρωσίας επιδεινώνει τις προοπτικές

Επίμονος πληθωρισμός

Σημαντικά υψηλότερο πληθωρισμό αλλά περιορισμένες απώλειες στο μέτωπο της ανάπτυξης προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το τρίτο τρίμηνο (Survey of Professional Forecasters) σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν κάνει το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι αναλυτές προβλέπουν μέσο πληθωρισμό 7,3% φέτος και 3,6% το 2023 έναντι 6% και 2,4% που προέβλεπαν, αντίστοιχα, στην προηγούμενη έρευνα. Για το 2024 εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,9%.

Για την ανάπτυξη, προβλέπουν ότι θα κινηθεί στο 2,8% φέτος και στο 1,5% το 2023 έναντι 2,9% και 2,3%, αντίστοιχα, που προέβλεπαν το προηγούμενο τρίμηνο. Για το 2024, η πρόβλεψη έχει παραμείνει η ίδια στο 1,8%.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν

Εκτόξευση του πληθωρισμού στο 8,9%  προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2022, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει το 4%.

Σύμφωνα με τις θερινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει στο 8,9% το 2022 και στο 3,5% το 2023.

Επίσης, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4% το 2022 και να επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2023.

Δύο μήνες νωρίτερα, στα μέσα Μαΐου, στις εαρινές εκτιμήσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε φέτος για την Ελλάδα ρυθμό ανάπτυξης 3,5% και πληθωρισμό 6,3%. Λόγω της σημαντικής αναθεώρησης για τα μεγέθη του 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2023 έχει αναθεωρηθεί στο 2,1% από 3,1% που προέβλεπαν οι εαρινές εκτιμήσεις.

Διίστανται οι απόψεις

Νωρίτερα την Πέμπτη, το ινστιτούτο Ifo είπε ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να έχει κορυφωθεί, επικαλούμενος έρευνα που έδειξε ότι ο αριθμός των γερμανικών εταιρειών που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο.

Αλλά ο οικονομολόγος της LBBW, Jens-Oliver Niklasch, προειδοποίησε ότι τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν τελειώσει. «Δεν θα έφτανα τόσο μακριά ώστε να πω ότι έχουμε φτάσει ακόμη στο υψηλότερο σημείο», είπε, επικαλούμενος την αβεβαιότητα σχετικά με το κόστος ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή