Μπορεί έναν μήνα πριν, να υπήρξε μια σχετική συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο γερμανικός πληθωρισμός έπιασε «ταβάνι» τον Ιούνιο, ωστόσο τα στοιχεία του Ιουλίου επανέφεραν  τις ανησυχίες.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η γερμανική στατιστική αρχή, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, από 8,2% έναν μήνα πριν και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για υποχώρηση στο 8,1%.

Σε μη εναρμονισμένους όρους, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Γερμανίας σε ετήσια βάση υποχώρησε ελαφρά τον Ιούλιο στο 7,5% από 7,6% του Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης – Ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και η ανώμαλη προσγείωση της Γερμανίας

«Η αύξηση του πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», δήλωσε στο Reuters, ο οικονομολόγος της ING Carsten Brzeski.

Μια πρώτη ανάγνωση του πληθωρισμού Ιουλίου για την ευρύτερη ευρωζώνη αναμένεται την Παρασκευή. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ κατέγραψε νέο ρεκόρ 8,6% από έτος σε έτος τον Ιούνιο, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Οι τιμές της ενέργειας ήταν 35,7% υψηλότερες τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Τόσο αυτό όσο και οι τιμές των τροφίμων -αύξηση 14,8% – τροφοδότησαν τον συνολικό υψηλό πληθωρισμό, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Ο Όλαφ Σολτς και το «You’ll never walk alone»

Διίστανται οι απόψεις

Νωρίτερα την Πέμπτη, το ινστιτούτο Ifo είπε ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να έχει κορυφωθεί, επικαλούμενος έρευνα που έδειξε ότι ο αριθμός των γερμανικών εταιρειών που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο.

Αλλά ο οικονομολόγος της LBBW, Jens-Oliver Niklasch, προειδοποίησε ότι τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν τελειώσει. «Δεν θα έφτανα τόσο μακριά ώστε να πω ότι έχουμε φτάσει ακόμη στο υψηλότερο σημείο», είπε, επικαλούμενος την αβεβαιότητα σχετικά με το κόστος ενέργειας.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει φόρο σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου από τον Οκτώβριο, ώστε οι προμηθευτές να μπορούν να μετακυλίσουν τις αυξανόμενες τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου που προκαλούνται από την έλλειψη προμήθειας από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]