Έγκριση υπό προϋποθέσεις αναμένεται να πάρει από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής  Αρχής  Ενέργειας (ΡΑΕ) το αναθεωρημένο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής  Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) για την περίοδο 2022-2031.  Σημείο …τριβής, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί η μετάθεση  από τον Διαχειριστή του χρονοδιαγράμματος αναβάθμισης του Σταθμού Συμπίεσης στην Κομοτηνή, η ολοκλήρωση της οποίας αντί για το 2023 προσδιορίζεται πλέον για τον Οκτώβριου του 2024.

Ο ΔΕΣΦΑ λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τόσο της ελληνικής αγοράς  όσο και της ενίσχυσης των διακινούμενων ροών προς τις γειτονικές χώρες _ όπως προς τη Βουλγαρία, μέσω του αγωγού IGB _ προχώρησε στην αναθεώρηση του σχεδιασμού του συγκεκριμένου συμπιεστή αυξάνοντας την ισχύ του στα 12,5 MW, σε τρεις μονάδες, συμπεριλαμβανομένης της απαιτούμενης σχετικής λειτουργικής εφεδρείας. Μάλιστα, προβλέπει δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισής του ώστε να καλυφθούν τυχόν μελλοντικές ανάγκες της αγοράς για επαύξηση της διακινούμενης ποσότητας φυσικού αερίου στα 17,5 MW.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΣΦΑ: Ενεργειακή ανεξαρτησία και ελληνική πραγματικότητα

Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του ΔΕΣΦΑ χαρακτηρίζουν επείγουσα την έγκριση του αναθεωρημένου Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) της  περιόδου 2022-2031 (είχε τεθεί σε σύντομη δεκαήμερη διαβούλευση τον περασμένο μήνα), δεδομένης της ενεργειακής κρίσης και των προσπαθειών για την εξασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού.  Ωστόσο, στο νέο ΔΠΑ μετατίθεται κατά ένα έτος ο χρόνος ολοκλήρωσής του έργου αναβάθμισης του συμπιεστή της Κομοτηνής. Όπως τονίζουν κύκλοι του Διαχειριστή, η αναθεώρηση αφορά στο Δεκαετές Πρόγραμμα που είχε υποβάλει ο ΔΕΣΦΑ στη ΡΑΕ τον Ιούνιο του 2021 και η έγκρισή του εκκρεμούσε. Και προσθέτουν: «Όσο εκκρεμούσε δεν μπορούσε να ξεκινήσει το επενδυτικό πρόγραμμα. Γι΄ αυτό το χρονοδιάγραμμα άλλαξε».

Η συνάντηση

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή (στο περιθώριο της  συζήτησης  επί του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ) μεταξύ των επικεφαλής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, της ΡΑΕ κ. Αθανάσιου Δαγούμα και του ΔΕΣΦΑ κυρίας Ρίτα Γκάλι, ασκήθηκαν πιέσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και από τον Ρυθμιστή της αγοράς προς τη διευθύνουσα σύμβουλο του Διαχειριστή ώστε η αναβάθμιση του σταθμού συμπίεσης να «τρέξει» γρήγορα, καθώς θεωρείται κρίσιμη υποδομή, εν όψει και της έναρξης λειτουργίας το 2023 της πλωτής μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, υπάρχουν  κωλύματα με την προμήθεια του τεχνικού εξοπλισμού.

Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη υποβάλει αίτημα για την υπαγωγή της μελλοντικής επαύξησης της δυναμικότητας του συγκεκριμένου συμπιεστή στο Δεκαετές Σχέδιο  Ανάπτυξης Δικτύων του 2022 (Ten-Year Network Development Plan /TYNDP), ανταποκρινόμενος στη σχετική πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (European Network of Transmission System Operators for Gas / ENTSO-G).

Μάλιστα, σύμφωνα με το νέο ΔΠΑ, η  περαιτέρω αναβάθμιση του Συμπιεστή Κομοτηνής σχεδιάζεται να    συμπεριληφθεί στον κατάλογο του REPowerEU _ καθώς πρόκειται για ένα έργο με  κατεξοχήν περιφερειακό ενδιαφέρον αφού θα αυξήσει την εξαγωγική δυνατότητα προς τις βαλκανικές χώρες όπου έχουν διακοπεί οι ροές ρωσικού αερίου _  ώστε να λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι επενδύσεις του νέου ΔΠΑ ανέρχονται συνολικά σε 855,7 εκατ. ευρώ από 830 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο του Ιουνίου 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης