Την ώρα που αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τα κρυπτονομίσματα ως τη νέα «Άγρια Δύση» των αγορών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι αναμένεται να εναρμονίσει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες προσφέρουν τα ψηφιακά νομίσματα, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα.

Όπως επισημαίνει το Reuters, αρκετές εταιρείες κρυπτονομισμάτων όπως η Binance και η Crypto.com έχουν λάβει άδεια λειτουργίας σε χώρες της ΕΕ όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα ή η Γερμανία, αφού συμμορφώθηκαν με τις εθνικές διασφαλίσεις για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διασφαλίσει αυτές περιορίζονται σε εθνικό επίπεδο, καθώς οι πανευρωπαϊκοί κανόνες αδειοδότησης δεν αναμένονται πριν από το 2023.

Διαβάστε επίσης – Federal Reserve: Νέα κατευθυντήριες γραμμές για τα κρυπτονομίσματα

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι οι εθνικοί κανόνες διαφέρουν αρκετά.

«Στη Γερμανία, ορισμένες δραστηριότητες κρυπτονομισμάτων απαιτούν τραπεζική άδεια και μέχρι σήμερα, αρκετές τράπεζες έχουν ζητήσει να εξουσιοδοτηθούν να διεξάγουν αυτές τις αδειοδοτημένες δραστηριότητες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ. «Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΚΤ λαμβάνει μέτρα για την εναρμόνιση της αξιολόγησης των αιτημάτων για αδειοδότηση».

Διαβάστε επίσης – Οι συλλογές NFT θα ρυθμίζονται όπως τα κρυπτονομίσματα στο πλαίσιο του νόμου MiCA της ΕΕ

Το προφίλ κινδύνου

Η ΕΚΤ, η οποία ρυθμίζει άμεσα τους κορυφαίους δανειστές της ευρωζώνης, όπως η Deutsche Bank, η UniCredit και η BNP Paribas, δήλωσε ότι θα εξετάσει εάν οι δραστηριότητες αυτές συνάδουν με το «προφίλ κινδύνου» μιας τράπεζας, το οποίο καθορίζει πόσα κεφάλαια θα κρατήσει. Επιπλέον, θα ελέγξει επίσης εάν μια τράπεζα μπορεί να εντοπίσει και να αξιολογήσει τους κινδύνους από τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και εάν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και το προσωπικό πληροφορικής έχουν «ισχυρή εμπειρία» στον τομέα.

«Είναι σημαντικό, σε στενή συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές, η ΕΚΤ θα αγωνιστεί για μεγαλύτερη συνέπεια στις προληπτικές αξιολογήσεις μεταξύ των εθνικών καθεστώτων», πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές στην Επιτροπή της Βασιλείας στην Ελβετία αξιολογούν εάν θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κεφαλαιακά αποθέματα για την κατοχή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε τράπεζες.

Η ΕΕ επανεξετάζει επίσης τη νομοθεσία της για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών.

Ο Ville Niinisto, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Κόμματος των Πρασίνων, πρότεινε μια τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι τραπεζικές κατοχές σε bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα που δεν υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 1% του βασικού κεφαλαίου μιας τράπεζας.

Ένα τέτοιο ανώτατο όριο θα χρειαζόταν την υποστήριξη της Ολομέλειας του κοινοβουλίου και των κρατών της ΕΕ προκειμένου να γίνει νόμος, ως εκ τούτου πρόκειται για μια μακρά διαδικασία.

Η Niinisto πρότεινε επίσης οι ρυθμιστικές αρχές να αξιολογήσουν εάν απαιτούνται ειδικές κεφαλαιακές απαιτήσεις για το blockchain, το οποίο στηρίζει τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν