Θα έχουμε ενεργειακούς μετανάστες;

Ενεργειακοί μετανάστες. Θα είναι η φράση που θα ακούσουμε πολλές φορές το επόμενο διάστημα. Και αυτή τη φορά δεν θα αφορά κάποιους δύσμοιρους αφρικανούς ή ασιάτες που φεύγουν από την πατρίδα τους.

Αλλά θα αφορά ενδεχομένως Βορειοευρωπαίους, κι όχι μόνο, οι οποίοι δεν θα θελήσουν να ζήσουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Φινλανδία, Τσεχία και οι βαλκανικές χώρες, εξαρτώνται περισσότερο από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Αν διακοπεί η τροφοδοσία τότε θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις οι κάτοικοι των χωρών αυτών.

Το ρεύμα και η θέρμανση δεν πρέπει πλέον να θεωρούνται αυτονόητα αγαθά. Πολλές κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει για ρεύμα με το δελτίο, άρα και εκτεταμένες διακοπές, άλλες φοβούνται ότι το κόστος θέρμανσης θα τριπλασιαστεί και προτρέπουν τους πολίτες να αποθηκεύσουν ξύλα για να καίνε.

Κι αν οι φτωχοί κάτοικοι των χωρών αυτών δεν μπορούν να μετακινηθούν για να γλιτώσουν τον «μαύρο» χειμώνα, οι εύποροι συνταξιούχοι θα μπορούσαν να το κάνουν. Και που θα μπορούσαν να έρθουν; Μα φυσικά στις μεσογειακές χώρες όπου ο χειμώνας είναι ήπιος και η ενεργειακή κρίση δεν θα φέρει τόσο μεγάλες επιπτώσεις.

Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας

Δεν είναι τυχαία η προτροπή του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, προς τους Γερμανούς, να έρθουν στην Ελλάδα να… ξεχειμωνιάσουν. Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης έχει δηλώσει: «Καλούμε κάθε Γερμανό που θέλει να έρθει κοντά μας αυτόν τον χειμώνα, να ζήσει εδώ – μακριά από τις κρίσεις. Τα Χανιά είναι το τέλειο μέρος για να αντιμετωπίσει κανείς έναν χειμώνα κρίσης: ζεστοί, φιλικοί άνθρωποι και ίσως το καλύτερο κλίμα όλον τον χρόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν χρειαζόμαστε καν θέρμανση στο σπίτι».

Θα μπορούσε, λοιπόν, να δημιουργηθεί αυτό τον χειμώνα ένα διαφορετικό μεταναστευτικό «κύμα» από κατοίκους Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης που θα μπορούσαν να ξεχειμωνιάσουν σε Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία, στην Ιβηρική Χερσόνησο κ.λπ.

Τι θα σήμαινε αυτό για την Ελλάδα; Τουλάχιστον 3 μήνες επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ανοικτά ξενοδοχεία και βραχυχρόνιες μισθώσεις όλο το χειμώνα, ίσως και την άνοιξη, πιθανότατα και αγορές ακινήτων από τους ενεργειακούς μετανάστες. Η λεγόμενη Silver Economy, δηλαδή η προσέλκυση εύπορων αλλοδαπών συνταξιούχων με αφορμή την ενεργειακή κρίση, θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα, αρκεί να προετοιμαστεί κατάλληλα, να κάνει τις απαραίτητες καμπάνιες, να φέρει κόσμο από τον Οκτώβριο μάλιστα και μέχρι τον Απρίλιο.

Λέτε να το δούμε κι αυτό;

Τα κρας τεστ της οικονομίας μέχρι τον Δεκέμβριο

Συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε φράσεις τύπου «περίοδος – φωτιά» και να υπερβάλλουμε. Όμως, το επόμενο τετράμηνο στην οικονομία, από τώρα δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο, θα είναι πράγματι καυτό και θα έχει ορισμένες ιδιαίτερα κρίσιμες ημερομηνίες.

Και η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει αρκετές… εξετάσεις και να βγει αλώβητη, αν δε θέλει να ανοίξει νέα μέτωπα. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού εν μέσω των πρωτοφανών κρίσεων στην ενέργεια, η δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, οι αξιολογήσεις των Θεσμών με τα 22 προαπαιτούμενα που είναι σε εκκρεμότητα από το προηγούμενο καθεστώς εποπτείας, οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, τα έσοδα, η πορεία του ΑΕΠ και το στοίχημα της ΔΕΘ, είναι ορισμένα από τα οικονομικά γεγονότα που απασχολούν σφόδρα την κυβέρνηση.

Πάμε λοιπόν να δούμε το… καλεντάρι της οικονομίας;

5 -6 Σεπτεμβρίου αποτίμηση φορολογικών εσόδων- τουριστικών εισπράξεων

7 Σεπτεμβρίου: Ανακοινώσεις ΑΕΠ β’ τρίμηνο

10 Σεπτεμβρίου: Οικονομικό Πακέτο ΔΕΘ

Εντός Σεπτεμβρίου: Κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού μέτρων στήριξης

Έως τέλη Σεπτεμβρίου: Αίτημα σε Κομισιόν για 2η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

16 Σεπτεμβρίου: Αξιολογήσεις από την DBRS και Moody’s.

Αρχές Οκτωβρίου: Κατάθεση προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού 2023

Εντός Οκτωβρίου: Αξιολόγηση Θεσμών για μεταμνημονιακή εποπτεία (με 25 εκκρεμότητες)

7 Οκτωβρίου: Αξιολόγηση Fitch

21 Οκτωβρίου: Αξιολόγηση S&P

Νοέμβριος- Δεκέμβριος:

1.Απόφαση για Eurogroup για τελευταία δόση 750 εκατ.

2. Απόφαση Κομισιόν για εκταμίευση δόσης Ταμείου Ανάκαμψης

17 Δεκεμβρίου: Ανακοινώσεις ΑΕΠ γ’ τριμήνου

Οι δύο σταθμοί για τα επιτόκια

Υπάρχουν, όμως, κι άλλα ορόσημα που θα κρίνουν πολλά και στην ελληνική οικονομία. Δύο από αυτά αφορούν στις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ και στις αποφάσεις που θα λάβουν για την αύξηση των επιτοκίων.

Στις 8 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ στις 27 Οκτωβρίου έχει αντίστοιχη συνεδρίαση η Fed. Και στις δύο περιπτώσεις αναμένονται αποφάσεις για μεγάλη(;) αύξηση των επιτοκίων ως μια προσπάθεια να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Η Τράπεζα της Ελλάδας, πάντως, εκτιμά ότι η ανοδική πορεία των επιτοκίων θα ανακοπεί από τα μέσα του 2023. Στη χειρότερη, από τα τέλη του επόμενου έτους. Όμως, μέχρι τότε είναι δεδομένη η επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αποπληρώνουν δάνεια ενώ και όσοι θα θελήσουν να δανειστούν θα το κάνουν με ακριβότερο χρήμα.

Οι ναυτικοί επιστρέφουν στα σπίτια τους;

Τέλος φαίνεται να μπαίνεις την πολύμηνη ταλαιπωρία των Ελλήνων ναυτικών που επανδρώνουν τα δυο υπό ελληνική σημαία πλοία που κρατούνται από τις ιρανικές αρχές σε αντίποινα για την κράτηση στη χώρα μας μετά από δικαστική προσφυγή του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Lana». Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δυο ελληνικά δεξαμενόπλοια, το «Prudent Warrior» και το «Delta Poseidon» έχουν εφοδιασθεί με καύσιμα και είναι έτοιμα προς αναχώρηση από το ιρανικό λιμάνι που κρατούνται.

Επίσης και το δεξαμενόπλοιο «Lana» φαίνεται ότι είναι έτοιμο να «κλείσει» τις τελευταίες λεπτομέρειες (αμοιβές εταιρειών που συνέβαλαν στη μετάγγιση του πετρελαίου, κ.λ.π.) ενώ λέγεται ότι διορθώθηκε και η βλάβη και αναμένεται η σχετική κατάθεση των εγγράφων στο Υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να του δοθεί ελευθεροπλοία.

Όλα αυτά βέβαια μένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη, καθώς και στο παρελθόν είμασταν κοντά σε λύση, αλλά στη συνέχεια κάτι στράβωσε. Ελπίζουμε τώρα να μην συμβεί το ίδιο….

Σουρεάλ κατάσταση με τις υποκλοπές

Οι υποκλοπές είναι σοβαρή υπόθεση και όλα πρέπει να βγουν στο φως. Αλλωστε, για το λόγο αυτό θα γίνει η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή, αλλά και η Εξεταστική Επιτροπή.

Είναι όμως και μια υπόθεση άκρως… σουρεάλ, από πολλές απόψεις. Για παράδειγμα χθες, στη διάσκεψη των Προέδρων υπήρξε ομοφωνία σχετικά με την πρόταση για επέκταση της έρευνας για τις υποκλοπές και στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφώνησαν γι’ αυτό ΝΔ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Κάποιοι μάλιστα θυμήθηκαν τον Γιάνη Βαρουφάκη να αποκαλύπτει ο ίδιος τις… υποκλοπές που έκανε στα Eurogroup και τις καταγραφές των συνεδριάσεων με τους ομολόγους του. Μάλιστα τις είχε αναρτήσει όλες αυτές τις συνομιλίες οι οποίες, κατά τον ίδιο, έγιναν για εθνικούς λόγους και για να καταλάβει ο ελληνικός λαός τις συνέβαινε στις συνεδριάσεις αυτές καθώς δεν τηρούνταν πρακτικά.

Όμως, για όποιο λόγο κι αν έγιναν οι καταγραφές, ήταν και είναι παράνομες, με όποιο τρόπο κι αν το δούμε.

Ενας υπουργός Οικονομικών να φέρνει μέσα στις συνεδριάσεις καταγραφέα και να υποκλέπτει τις συνομιλίες, το λες και υποκλοπή, έστω και χωρίς προηγμένα μέσα. Και μερικά χρόνια μετά να ζητάς επέκταση της έρευνας για τις υποκλοπές και στην κυβέρνηση στην οποία συμμετείχες, είναι ολίγον οξύμωρο.

Θα δούμε πολλά στην υπόθεση αυτή…

Ξεπουλάνε οι Ρώσοι στην Κύπρο

Μια παράπλευρη απώλεια του πολέμου στην Ουκρανία είναι το real estate στην Κύπρο. Όπως είναι γνωστό, στη Μεγαλόνησο οι Ρώσοι έχουν προβεί σε εκατοντάδες αγορές ακινήτων, πολλές φορές πανάκριβων και μεγάλων.

Όμως, μετά από όσα έχουν συμβεί, παρατηρείται μαζική φυγή των Ρώσων από την Κύπρο, με αποτέλεσμα να πουλάνε όσο – όσο τα ακίνητά τους. Και βεβαίως να δημιουργούνται μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν τις τιμές με τις οποίες που πουλάνε οι Ρώσοι ιδιοκτήτες. Και δε μιλάμε μόνο για σπίτια, αλλά και για εμπορικά ακίνητα.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά: Στη Λευκωσία πωλείται σήμερα εξαώροφο εμπορικό ακίνητο 3.650 τ.μ στο κέντρο της πόλης, με αρχική τιμή 7.000.000 ευρώ. Στη Λεμεσό βγήκε προς πώληση διώροφο εμπορικό ακίνητο με εμβαδόν εσωτερικών χώρων 455 τ.μ. και με αρχική τιμή 1.600.000 ευρώ.

Για όσους ξέρουν τι «παίζονταν» προ μερικών μηνών στο κυπριακό real estate, οι τιμές αυτές θεωρούνται «σκοτωμένες».

Στην Κύπρο κατοικεί μεγάλη ρωσική κοινότητα 50.000 ατόμων με επίκεντρο τη Λεμεσό και το 25% των τουριστών πριν την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία προέρχονταν από τη Ρωσία.

Με την επιβολή των κυρώσεων και το φόβο να υπάρξουν κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, παρατηρείται μαζικό κύμα φυγής και πώλησης ακινήτων.

Οι νταήδες της Κρήτης και η έμπρακτη συγγνώμη

Την ιστορία με τους «μαυροπουκαμισάδες» της Κρήτης που πήραν στο κυνήγι μια οικογένεια Γερμανών, την ξέρετε. Οι τουρίστες είχαν την ατυχία να πέσουν μπροστά στους νταήδες και να ζήσουμε μια περιπέτεια που δεν την περίμεναν στις διακοπές τους.

Όμως, τέτοια γεγονότα πλέον δε μένουν κρυφά. Τα social media μπορούν σε όλο τον κόσμο να μεταφέρουν τέτοιες ειδήσεις, δυσφημώντας το τουριστικό προϊόν που προσφέρει μια από τις μεγαλύτερες αγορές της χώρας, η Κρήτη.

Προφανώς και δεν είναι όλοι οι Κρητικοί αφιλόξενοι, νταήδες κι επικίνδυνοι. Το αντίθετο μάλιστα, είναι μια ισχνή μειοψηφία.

Και μπροστά στον κίνδυνο να αποκτήσει κακή φήμη η Κρήτη, μετά το περιστατικό αυτό, ο Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων του νησιού έβγαλε χθες μια ανακοίνωση καταδίκης του περιστατικού.

Όπως αναφέρουν, μίλησαν με την οικογένεια των Γερμανών, ζήτησαν συγγνώμη εκ μέρους όλου του τουρισμού της Κρήτης και τους προσκάλεσαν να πάνε για μία εβδομάδα διακοπές, όποτε θελήσουν με τα έξοδα όλα πληρωμένα. Οι Γερμανοί αποδέχθηκαν την προσφορά, θα τιμωρηθούν και οι νταήδες που τους εκφόβισαν και όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Γιατί δεν αξίζει στην Κρήτη τέτοια εικόνα, σαν κι αυτή που βγήκε διεθνώς τις τελευταίες ημέρες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories