Επιθεωρήσεις στην Alibaba και σε άλλες κινεζικές εταιρείες – κολοσσούς που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ ξεκινούν οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση αυτή ακολουθεί τη συμφωνία-ορόσημο της Παρασκευής μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον που επιτρέπει στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να ελέγχουν τις λογιστικές εταιρείες στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, τερματίζοντας ενδεχομένως μια μακροχρόνια διαμάχη που απειλούσε να οδηγήσει περισσότερες από 200 κινεζικές εταιρείες σε έξοδο από τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Η Alibaba έχει ενημερωθεί ότι συγκαταλέγεται στην πρώτη ομάδα κινεζικών εταιρειών των οποίων οι έλεγχοι θα επιθεωρηθούν από την αμερικανική ελεγκτική αρχή – Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) – στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσαν οι πηγές στο Reuters.

Η PwC, η λογιστική εταιρεία της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, έχει επίσης ενημερωθεί για την επιθεώρηση του ελεγκτικού της έργου, δήλωσαν πηγές που μίλησαν στο Reuters, αρνούμενες να κατονομαστούν λόγω περιορισμών εμπιστευτικότητας.

Πρόσβαση

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ζητούν εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία πρόσβαση στα έγγραφα ελέγχου των εισηγμένων στις ΗΠΑ κινεζικών εταιρειών, αλλά το Πεκίνο ήταν απρόθυμο να επιτρέψει στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να επιθεωρήσουν τις λογιστικές εταιρείες της χώρας, επικαλούμενο ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Η Alibaba, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2014 – η  μεγαλύτερη έως τότε εισαγωγή στην ιστορία – είναι η πιο πολύτιμη κινεζική εταιρεία που είναι εισηγμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες με χρηματιστηριακή αξία 256 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η PCAOB ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο εποπτικός φορέας είχε ενημερώσει τις επιλεγμένες εταιρείες, χωρίς να τις κατονομάσει, και οι υπάλληλοί της αναμένεται να προσγειωθούν στο Χονγκ Κονγκ, όπου θα πραγματοποιηθούν οι επιθεωρήσεις, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η ρυθμιστική αρχή, η οποία εποπτεύει τους ελέγχους των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, θα επιλέξει τις εταιρείες με βάση παράγοντες κινδύνου, όπως το μέγεθος και ο τομέας. Καμία εταιρεία δεν μπορεί να περιμένει ειδική μεταχείριση, τόνισε η PCAOB.

Η Alibaba

Η Alibaba ιδρύθηκε το 1999. Με το ηλεκτρονικό εμπόριο ως βασική της δραστηριότητα, έχει πλέον επεκταθεί σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς όπως οι υπηρεσίες cloud και το διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things) τα τελευταία χρόνια. Έχει επίσης στην ιδιοκτησία της την AutoNavi Holdings Ltd, μια μεγάλη κινεζική εταιρεία ψηφιακής χαρτογράφησης και πλοήγησης.

Τον Ιούλιο, προστέθηκε στον κατάλογο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) με τις κινεζικές εταιρείες που ενδέχεται να διαγραφούν από το χρηματιστήριο λόγω μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις ελέγχου.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει πλέον περισσότερες από 160 κινεζικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων ο όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com Inc. και η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Nio Inc.

Οι ισχύοντες αμερικανικοί κανονισμοί προβλέπουν ότι η δυνατότητα συναλλαγών στις Ηνωμένες Πολιτείες για εταιρείες που αρνούνται τον έλεγχο από τις αμερικανικές εποπτικές αρχές, θα ανασταλεί στις αρχές του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή