Σε τροχιά διολίσθησης για τα τρία επόμενα τρίμηνα, ξεκινώντας από το τρέχον, θα βρεθεί η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ 34 έγκριτων οικονομολόγων. Αιτία η δραματική άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η μείωση των ροών από τη Ρωσία.

Η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις διαταραχές των ρωσικών ροών και την αύξηση του κόστους, καθώς η βαριά γερμανική βιομηχανία έχει υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Έτσι, λοιπόν, πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters κατέληξε στην πρόβλεψη πως η γερμανική οικονομία θα βιώσει τρία συνεχόμενα τρίμηνα υποχώρησης σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ξεπερνώντας έτσι και την ορολογία της τεχνικής ύφεσης που αφορά μόνο δύο αρνητικά τρίμηνα.

Διαβάστε επίσης: Ένα βήμα πριν το πλαφόν (στο φυσικό αέριο) η Ευρώπη 

Δραματική αναθεώρηση

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης αντιστοίχως στο -0,1% και -0,3% το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ θα ακολουθήσει ένα τρίτο τρίμηνο με αρνητική ανάπτυξη ύψους 0,2% το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Οι νέες προβλέψεις συνιστούν σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων, δεδομένου πως σε αντίστοιχη έρευνα τον περασμένο Ιούλιο, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για χαμηλούς, αλλά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ύψους 0,2%, 0,3% και 0,4% για τα αντίστοιχα επικείμενα τρίμηνα.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται από το ένα αστρονομικό υψηλό στο άλλο, κάτι που θα οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας το χειμώνα» σχολίασε, σε σημείωμα του, ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ING. «Ακόμη και δίχως μια ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού αερίου, οι υψηλές τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα θα βαρύνουν σημαντικά στους καταναλωτές και τη βιομηχανία, καθιστώντας αναπόφευκτη –το λιγότερο- μια τεχνική ύφεση».

Οι εκτιμήσεις για την ΕΚΤ

Με τον πληθωρισμό να «τρέχει» σε υψηλά πενήντα ετών στο 8,8% τον Αύγουστο και το ενεργειακό κόστος να καλπάζει, η ΕΚΤ αισθάνεται πλέον αυξημένη πίεση να αντιδράσει πιο δυναμικά, ήδη από την επόμενη συνεδρίαση της, την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι για το αν τελικά θα περιοριστεί σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ή θα τολμήσει μια μεγαλύτερη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, στο συμβούλιο της 8ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, πλέον η πλάστιγγα γέρνει σαφώς προς την πλευρά μιας πολύ μεγάλης αύξησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή