Περαιτέρω συρρίκνωση εμφάνισε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Ιούλιο, με τις αυξανόμενες τιμές και τον πόλεμο στην Ουκρανία να οδηγούν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στον δρόμο της ύφεσης.

Ειδικότερα, το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ από 6,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας. Επιπλέον, όπως καταγράφει η Destatis, το ίδιο διάστημα οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,1% και οι εισαγωγές κατά 1,5%, ενώ οι πωλήσεις αγαθών στις ΗΠΑ μειώθηκαν σχεδόν κατά 14%.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Το πλήγμα του πολέμου στην οικονομία θα διαρκέσει για χρόνια

«Τροχοπέδη για τη γερμανική ανάπτυξη»

«Το εμπόριο δεν είναι πλέον κινητήριος μοχλός ανάπτυξης, αλλά έχει γίνει τροχοπέδη για τη γερμανική ανάπτυξη», δήλωσε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος στην ING, προσθέτοντας πως «οι παγκόσμιες τριβές της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής είναι οι προφανείς αιτίες πίσω από αυτή τη νέα τάση».

Ενώ τα υλικοτεχνικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατασκευαστές από την πανδημία δείχνουν σημάδια χαλάρωσης, η ξηρασία, το υψηλό ενεργειακό κόστος και πιθανές αλλαγές στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις διαδικασίες παραγωγής αφήνουν μικτές προοπτικές, σύμφωνα με τον Brzeski.

Σημειώνεται πως το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έχει συρρικνωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, καθώς η άμβλυνση της εξωτερικής ζήτησης επιβαρύνει τις εξαγωγές από τον ισχυρό μεταποιητικό τομέα της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής