Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με το βλέμμα όλων όμως να είναι στραμμένο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν σε μία αύξηση της τάξεως των 75 μονάδων βάσης.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,5%, με όλους σχεδόν τους υποκλάδους να είναι στο “πράσινο”. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,33% στις 7.261 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,68% στις 13.003 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,35% στις 6.127 μονάδες.

Η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο, καθώς θα ανακοινώσει τις τελευταίες της κινήσεις νομισματικής πολιτικής. Οι αναλυτές αναμένουν μια εμπροσθοβαρή στρατηγική αύξησης των επιτοκίων, η οποία αν επιβεβαιωθεί θα εντείνει τις ανησυχίες για την ανάπτυξη στην περιοχή υπό το πρίσμα του αυξανόμενου κόστους ζωής, το οποίο απειλεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στο 10% τους επόμενους μήνες και τον κίνδυνο να εκτοξευθούν οι τιμές καταναλωτή υψηλότερα, μια «τζάμπο» αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης είναι πιθανή, αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές.

Πάντως, χτες έγινε γνωστό ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο 4,1%, από 5,4% που ήταν το πρώτο τρίμηνο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 4,2% από 5,5%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο,  το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,7% στην ΕΕ .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές