Επίθεση κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθιστώντας την υπεύθυνη για τις διακοπές της ηλεκτροδότησης που πλήττουν μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και κατηγόρησε την Μόσχα ότι έπληξε σκοπίμως μη στρατιωτικές υποδομές.

«Πλήρης διακοπή ρεύματος στις περιοχές του Χάρκιβ και του Ντονέτσκ, μερική διακοπή στις περιοχές της Ζαπορίζια, του Ντνιπροπετρόφσκ και του Σούμι», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορώντας τους «ρώσους τρομοκράτες».

«Καμία στρατιωτική εγκατάσταση δεν επλήγη. Ο στόχος είναι να στερηθούν οι άνθρωποι το φως και τη θέρμανση».

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Αποσύρονται οι ρωσικές δυνάμεις από δύο πόλεις του Χαρκόβου

Στο στόχαστρο στρατηγικές υποδομές

Προηγουμένως , οι τοπικές ουκρανικές αρχές είχαν αναφέρει ρωσικούς βομβαρδισμούς στρατηγικών υποδομών που προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε τεράστιες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου το Κίεβο έχει εξαπολύσει αντεπίθεση διαλύοντας τις ρωσικές γραμμές και αναγκάζοντας σε οπισθοχώρηση τις ρωσικές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Διεκόπη πλήρως η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση πλήττουν περιοχές όπου κατοικούσαν εκατομμύρια άνθρωποι πριν από τον πόλεμο.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκιβ, όπου το Κίεβο ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη κατά την διάρκεια της αντεπίθεσης, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ρωσικός στρατός έπληξε στρατηγικής σημασίας υποδομές στην πόλη και την περιοχή. Σύμφωνα με τον Ολεγκ Σινεχούμποφ, «δεν υπάρχει πλέον ούτε νερό, ούτε ρεύμα σε πολλές πόλεις. Οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων προσπαθούν να ελέγξουν τις πυρκαγιές στις τοποθεσίες που επλήγησαν».

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντνιπροπετρόφσκ στην κεντρική Ουκρανία Βαλεντίν Ρεζνισένκο κατηγόρησε τους Ρώσους για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή του. «Πολλές πόλεις και χωριά στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι Ρώσοι χτύπησαν τις ενεργειακές υποδομές. Δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους στο πεδίο των μαχών».

Ο ομόλογός του στην περιφέρεια του Σούμι δήλωσε ότι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση έπληξαν τουλάχιστον 135 πόλεις και χωριά της περιοχής του.

Στην περιοχή του Ντονέτσκ, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι η πόλη του Κραματόρσκ, μία από τις μεγαλύτερες της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται εκεί. Ο τοπικός κυβερνήτης ανέφερε διακοπές και σε άλλες περιοχές της περιφέρειάς του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα