Κατά 3,6% αυξήθηκε το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην ΕΕ, σε σύγκριση με το 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Eurostat. Το εισόδημα από την απασχόληση εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί σημαντικά, και πλέον είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το επίπεδο πριν από την πανδημία. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας παρέμεινε σταθερό, με διαφορετικά ποσοστά μεταξύ των χωρών. Στην Ελλάδα πάντως, καταγράφηκε ένα από τα πιο σημαντικά ποσοστά αύξησης του εν λόγω κινδύνου.

Διαβάστε επίσης – Η φτώχεια και οι ανισότητες στην Ελλάδα το 2021

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από τις πρώτες εκτιμήσεις της εισοδηματικής ανισότητας το 2021 που δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν τους δείκτες τελικού εισοδήματος από τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC) που συλλέχθηκαν το 2022.

Διαβάστε επίσης – Eurostat: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος φτώχειας για τους αυτοαπασχολούμενους στην ΕΕ – Το ποσοστό της Ελλάδας

Οι απώλειες της πανδημίας

Ειδικότερα, η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής παύσης λειτουργίας ορισμένων επιχειρηματικών τομέων, με αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου αύξηση των εργαζομένων που απουσίαζαν από την εργασία ή εργάζονταν με μειωμένο ωράριο και συνακόλουθη απώλεια εισοδήματος από την εργασία. Σε αντίδραση, οι κυβερνήσεις εισήγαγαν προγράμματα προσωρινής στήριξης για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο της κρίσης COVID-19.

Θετική εξέλιξη

Σε επίπεδο ΕΕ, οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2021 δείχνουν θετική εξέλιξη στην κατανομή του εισοδήματος, με σημαντικές αυξήσεις για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Αυτό συνάδει με τις κύριες τάσεις στην αγορά εργασίας και τη σημαντική μείωση του αριθμού των εργαζομένων που επηρεάζονται από τα προσωρινά μέτρα ελέγχου της COVID-19. Επιπλέον, σε πολλά κράτη μέλη συνέχισαν να εφαρμόζονται συστήματα κοινωνικής προστασίας που στοχεύουν στη σταθεροποίηση των μισθών και του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας παρέμεινε σταθερό

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν επίσης ότι το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στην ΕΕ παρέμεινε σταθερό το 2021, ωστόσο η κατάσταση διέφερε μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Σε σύγκριση με τις προπανδημικές τιμές του 2019, το 2021, για τα κράτη μέλη με διαθέσιμα στοιχεία, 5 κατέγραψαν αύξηση του ποσοστού φτώχειας την περίοδο 2019-2021, εκ των οποίων τα 4 ήταν στατιστικά σημαντικά: Ελλάδα, Κροατία, Λετονία και Ολλανδία.

Σε 11 κράτη μέλη, το ποσοστό φτώχειας ήταν σταθερό, και στα υπόλοιπα 7, εκτιμήθηκε ότι μειώθηκε: Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρος, Γερμανία, Λιθουανία, Ρουμανία και Σουηδία.

Οι τελικοί δείκτες και οι λεπτομερείς αναλύσεις από τις στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC) που συγκεντρώθηκαν το 2022 θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούνιο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία