Αγώνα δρόμου ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια ενόψει του χειμώνα δίνει η Ευρώπη, την ώρα που οι ηγέτες της είναι συγκεντρωμένοι στη Πράγα αναζητώντας μια κοινή απάντηση απέναντι στην κρίση.

Η Ευρώπη σπεύδει να αναπληρώσει τα αποθέματα φυσικού αερίου ενόψει της χειμερινής περιόδου, ώστε να διαχειριστεί τυχόν κινδύνους που συνδέονται με τις προμήθειες από τη Ρωσία. Και προκειμένου να πετύχει αυτόν τον στόχο έχει εισαγάγει πολύ περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από το συνηθισμένο.

Διαβάστε επίσης – Η μάχη για το πλαφόν και 5 μέτρα για τους λογαριασμούς ρεύματος

Φουλάρουν οι αποθήκες

Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά πλέον το 90% από 28% που ήταν στο τέλος του χειμώνα.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις UGS ανέρχονται σε 90,12%, ποσοστό που είναι 2,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας αυτήν την ημερομηνία. Επί του παρόντος, σχεδόν 100 δισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου είναι αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της UGS.

Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Χρειάζεται κοινή απάντηση όπως στην πανδημία

Εν τω μεταξύ, η μέγιστη χωρητικότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών είναι 107,7 δισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με την GIE.

Η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Πολωνία έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο πληρότητας αποθήκευσης 100%, 100% και 98,08%, αντίστοιχα. Οι εγκαταστάσεις UGS στη Γαλλία είναι γεμάτες 97,45%, στη Δανία 98,04% γεμάτες, στη Γερμανία 93,03%, στην Ισπανία 90,92%, στην Ιταλία 91,94%, στην Ολλανδία 92,66%, στη Σουηδία 92,93%, στη Ρουμανία 87,9%, στη Σλοβακία 89,51%, στην Κροατία 93,01%.

Τα στοιχεία του AGSI+ δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου, το συνολικό ποσοστό πληρότητας των χώρων αποθήκευσης ήταν 28%, και μειώθηκε στο 26% στα τέλη Μαρτίου, πριν ανέλθει στο στο 33% στο τέλος Απριλίου, στο 47% στο τέλος Μαΐου και στο 60% στο τέλος Ιουνίου.

Ο στόχος του 80%

Η Κομισιόν έχει καλέσει τους διαχειριστές των αποθηκών φυσικού αερίου να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 80% έως την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά ορισμένα κράτη – μέλη που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, με τη Γερμανία και την Ιταλία να έχουν δώσει εντολή οι αποθήκες να είναι γεμάτες κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου.

Η επίτευξη αυτών των στόχων δεν θα είναι φθηνή, καθώς οι υψηλές τιμές σημαίνουν ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που πρέπει να αγοραστεί θα κοστίσει περίπου 4 φορές περισσότερο από το ποσό που θα κόστιζε πέρυσι τέτοια εποχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια