H απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ήταν «μη χρήσιμη και άσκοπη» για την παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, σε συνέντευξη της στους Financial Times.

«Ανησυχούμε πολύ για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», είπε η χαρακτηριστικά η κ. Γέλεν και επικρίνοντας παράλληλα τους συμμάχους ότι καθυστερούν να στείλουν οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. Τόνισε δε, ότι η εν λόγω απόφαση θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία, εν γένει.

«Ο ρυθμός μεταφοράς χρημάτων στην Ουκρανία είναι πολύ αργός», πρόσθεσε η Γέλεν, επισημαίνοντας ότι ορισμένες χώρες που είχαν υποσχεθεί βοήθεια δεν κατάφεραν να την εκταμιεύσουν.

Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Η σύγκρουση για τις τιμές δεν αφορά μόνο τη Ρωσία

Αλλάζουν πολιτική οι ΗΠΑ

Την απογοήτευσή του για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει σημαντικά την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, για να «σταθεροποιήσει τις τιμές», εξέφρασε την περασμένη Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας ότι πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν όλες τις πιθανές εναλλακτικές για να ανακόψουν την άνοδο των τιμών.

Παρά την δυσαρέσκειά του ωστόσο, ο Μπάιντεν είπε ότι δεν μετάνιωσε για το καλοκαιρινό του ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, το οποίο όπως είπε επικεντρώθηκε στη Μέση Ανατολή, κι όχι τόσο στα ενεργειακά θέματα.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ+: Μείωσε την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια, περιορίζοντας την προσφορά σε μια ήδη στενή αγορά και αυξάνοντας την πιθανότητα υψηλότερων τιμών της βενζίνης ακριβώς πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο,  όπου οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν θα κληθούν να υπερασπιστούν τον έλεγχό τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

«Εξετάζουμε ποιες εναλλακτικές μπορεί να έχουμε», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του ΟΠΕΚ και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα».

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ: Αμετάβλητες οι προβλέψεις για ισχυρή ζήτηση στο πετρέλαιο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια