Τρόπους για να βγουν από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την εκτέλεση των πλειστηριασμών, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να λύσει το ζήτημα, ερμηνεύοντας την ισχύουσα νομοθεσία, αναζητούν οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι απόφαση του Αρείου Πάγου δεν επιτρέπει στους servicers να εκπροσωπούν funds στα δικαστήρια για την ανάκτηση ληξιπρόθεσμων χρεών. Σε πολλές περιπτώσεις πλέον, οι δικηγόροι των δανειοληπτών τη χρησιμοποιούν για ανακοπές αναγκαστικών εκτελέσεων, κερδίζοντας χρόνο για τους πελάτες τους.

Διαβάστε επίσης: Η οργή Σταϊκούρα προς τους servicers, το τενεκεδάκι προς τις εκλογές και οι φόβοι για τους πλειστηριασμούς

Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν άλλες 10 αποφάσεις που λένε ακριβώς το αντίθετο. Μάλιστα, δύο από αυτές έχουν εκδοθεί από το ίδιο τμήμα που έβγαλε τη μόνη απόφαση σε βάρος των funds.

Στο πλαίσιο αυτό, τράπεζες και servicers ζήτησαν από την κυβέρνηση να ερμηνεύσει τη νομοθεσία που η ίδια ψήφισε, ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα και να ξέρουν πως να κινηθούν.

Τελικά, παρ΄ ότι σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η ερμηνευτική διάταξη ήταν έτοιμη, το υπουργείο Οικονομικών έκανε πίσω, φοβούμενο το πολιτικό κόστος. Μάλιστα οι ίδιες πηγές υποστήριξαν πως μετά από αυτήν την κίνηση της ηγεσίας του υπουργείου, «οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ουσιαστικά παροτρύνονται για τη συνέχιση της στάσης πληρωμών…»

Στον Άρειο Πάγο

Και τι θα κάνουν τώρα οι servicers; Σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρείες για τις οποίες έχουν εκδοθεί αποφάσεις, θα ζητήσουν συνάντηση με την πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να τους πείσουν να στείλουν άμεσα την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Εκεί ό,τι αποφασιστεί δεν αμφισβητείται.

Επειδή όμως η συγκεκριμένη διαδικασία είναι χρονοβόρος, υπάρχει μία σκέψη οι διαχειριστές να ζητήσουν παράταση κάποιων μηνών για την επίτευξη των στόχων των επιχειρησιακών τους σχεδιασμών.

Κι αυτό διότι εάν οι πλειστηριασμοί παγώσουν για μεγάλο διάστημα, ακόμη και μέχρι το φθινόπωρο του 2023, λόγω της επερχόμενης διπλής  εκτός απροόπτου εκλογικής αναμέτρησης, ο κίνδυνος εκτροχιασμού τους θα είναι μεγάλος.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα προβλεπόμενα πέναλτι και την ενεργοποίηση των εγγυήσεων του σχήματος Ηρακλής που χρησιμοποιήθηκε στις τιτλοποιήσεις της τελευταίας διετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα